ΕΛΛΑΔΑ

Εξαφανίστηκε δικογραφία για επίθεση στο «Συνεργείο»

Εξαφανίστηκε δικογραφία για επίθεση στο «Συνεργείο»
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Την διαδρομή και τα στοιχεία της «εξαφανισμένης» δικογραφίας που «καίει» τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Γ. Λαγό και Ν. Μίχο, για την επίθεση στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, επαναφέρει στο φως στης δημοσιότητας σήμερα κυριακάτικη εφημερίδα.

Η βίαιη καταδρομική επίθεση του Τάγματος Εφόδου της Χρυσής Αυγής σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2013, υπό την καθοδήγηση των Λαγού και Μίχου ο οποίοι ήταν μάλιστα παρόντες. Τότε είχε δεχτεί επίθεση ο δάσκαλος Αγγλικών που εκείνη την ώρα έκανε μάθημα σε ανηλίκους ενώ το τάγμα κατέστρεψε το κοινωνικό στέκι, σπάζοντας τα πάντα.

Τότε είχε σχηματιστεί δικογραφία για την επίθεση ενώ από την έρευνα είχε προκύψει πως το αυτοκίνητο που είχε χρησιμοποιηθεί από τους χρυσαυγίτες ανήκε στον στόλο της Βουλής.

Παράλληλα, είχαν ταυτοποιηθεί έξι δράστες, μεταξύ των οποίων και ο πυρηνάρχης Πειραιά και μέλη της Χρυσής Αυγής που είναι κατηγορούμενοι για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» παρά το αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία για την επίθεση, η δικογραφία εξαφανίστηκε ενώ στην συνέχεια βρέθηκαν μόνο τα αντίγραφά της που εξετάζονται ξανά με κατεπείγουσα διαδικασία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τα αντίγραφα θα διαβιβαστούν στην Βουλή τις επόμενες μέρες και θα ζητηθεί η άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μίχου και Γιάννη Λαγού.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η δικογραφία μπήκε στο αρχείο στις 20/08/14 από τον αρμόδιο εισαγγελέα με το σκεπτικό ότι δεν εντοπίστηκαν οι δράστες. Τα στοιχεία όμως είναι συντριπτικά : μάρτυρες αναγνώρισαν τον Γιάννη Λαγό στο σημείο της επίθεσης ενώ βρέθηκαν μηνύματα στο κινητό του και υπάρχουν μαρτυρίες ότι το βουλευτικό του αυτοκίνητο ήταν επίσης στο σημείο της επίθεσης .

Σύμφωνα με την δικογραφία, ομάδα περίπου 20 ατόμων που συμμετείχαν σε μηχανοκίνητη πορεία 50 δικύκλων, οι επιβαίνοντες των οποίων έφεραν διακριτικά της Χρυσής Αυγής και κράνη, μπήκαν στο κοινωνικό στέκι «Συνεργείο» και με χρησιμοποιώντας λοστούς, κοντάρια και άλλα αντικείμενα έσπασαν την εξωτερική τζαμαρία και φθορές ενώ τραυμάτισαν και τον εκμισθωτή του χώρου. Στη συνέχεια πέταξαν προπαγανδιστικό υλικό της ΧΑ και φώναξαν συνθήματα.

Κατά την έρευνα, μετά και από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, εντοπίστηκαν μηνύματα στο κινητό του Γιάννη Λαγού, από όπου προκύπτει η συμμετοχή του στην επίθεση: «Πλάκα, πλάκα το συνεργείο είχε δουλειά, 50 μηχανάκια,χα», του λέει ένα μέλος του Πυρήνα Νίκαιας ενώ σε άλλο μήνυμα προς τον Λαγό αναφέρεται: «Δηλαδή τους αλλάξατε τα λάδια και τους γρασάρατε;». Επιπλέον, ο Λαγός έστειλε το εξής sms: «Έχω μάθει ό,τι λέω να το κάνουν και δεν αλλάζει αυτό. Μια χαρά φίλε την άκουσαν χθες. Και οι δικοί μας πήραν τα πάνω τους. Τους συλληφθέντες που πήραμε και φύγαμε γύρω στις 10 και μισή...»

Αξίζει να σημειώθεί, πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, η δικογραφία διασώθηκε λόγω της ανάθεσής της στις ειδικές ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου οι οποίες έχουν στην κατοχή τους τα αντίγραφα της δικογραφίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ