ΕΛΛΑΔΑ

Noor 1: Θάνατοι που προκαλούν ερωτηματικά

Noor 1: Θάνατοι που προκαλούν ερωτηματικά
Δίκη στο Tριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, για την υπόθεση διακίνησης δύο τόνων και 120 κιλών ηρωίνης από τη Μέση Ανατολή στην Ελλάδα, με το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο "Noor 1", που είχε εντοπιστεί και δεσμευτεί στη Βλήχα Ελευσίνας τον Ιούνιο του 2014. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας που έχει εντοπιστεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εναντίον των 33 κατηγορουμένων -οι 25 είναι προφυλακισμένοι- έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ ορισμένοι βαρύνονται και με λαθρεμπορία καυσίμων, καθώς στο πλοίο είχαν εντοπιστεί 18 τόνοι λαθραίο καύσιμο μέσα σε 8 δεξαμενές. EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα ακριβή αίτια θανάτου 32χρονου Ινδού, μέλους του πληρώματος του πλοίου Noor 1, που είχε εντοπιστεί με δύο τόνους ηρωίνης τον Ιούνιο του 2014 στην Ελευσίνα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 32χρονος ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε χθες από το ΑΤ Δραπετσώνας όπου βρισκόταν στο Τζάνειο Νοσοκομείο όπου κατέληξε.

Τις επόμενες ημέρες θα διενεργηθεί νεκροψία – νεκροτομή, αλλά και τοξικολογικές εξετάσεις οι οποίες αναμένεται να διαλευκάνουν τα αίτια θανάτου του 32χρονου.

Ο Ινδός συμπεριλαμβανόταν στους κατηγορούμενους της υπόθεσης μαζί με άλλους εννέα συμπατριώτες του που αποτελούσαν μέλη του πληρώματος του Noor 1 και είχαν αποφυλακιστεί λόγω παρέλευσης του 18μηνου, ωστόσο φιλοξενούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας.

Στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να νοικιάσουν μια κατοικία, ωστόσο οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν αλλά και το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες στην παρουσία της αστυνομικής συνοδείας αποθαρρύνονταν δεν το επέτρεψαν.

Ο Ινδός πρώτος μηχανικός του πλοίου είχε υποστηρίξει στην απολογία του ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο των πακέτων, που είχαν φορτωθεί στο πλοίο στο Σουέζ από μικρότερο σκάφος.

Προ μερικών μηνών είχε αποβιώσει στις φυλακές Κορυδαλλού άλλος κατηγορούμενος τουρκικής καταγωγής που εθεωρείτο ένας από τους οργανωτές της διακίνησης ηρωίνης. Επιπλέον, προσφάτως αποκαλύφθηκε ότι την τελευταία διετία είχαν διαπραχθεί στην Τουρκία και στην Ολλανδία έξι δολοφονίες που σχετίζονταν έμμεσα ή άμεσα με την υπόθεση της ηρωίνης.

Η δίκη για την υπόθεση του Noor 1 ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου 2015 και την προσεχή Δευτέρα αναμένεται από το Τριμελές Εφετείο Kακουργημάτων η εισαγγελική πρόταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ