ΕΛΛΑΔΑ

Δεν διαψεύδει η κυβέρνηση την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης

Δεν διαψεύδει η κυβέρνηση την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Δεν διέψευσε, μιλώντας στη Βουλή, τη φημολογούμενη αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και την εξίσωση του με τον ΕΦΚ της βενζίνης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, παραπέμποντας στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι δεν θα ήταν σωστό να για λόγους υπευθυνότητας και για λόγους σοβαρότητας να προβεί σε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση για το θέμα πριν οριστικοποιηθεί η διαπραγμάτευση και ότι μόλις οριστικοποιηθούν τα μέτρα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.

«Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι υπάρχουν θέματα που αφορούν τη διαπραγμάτευση και θα είναι ανεύθυνο για έναν αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ή για τον υπουργό Οικονομικών να βγαίνει είτε στις τηλεοράσεις είτε στη Βουλή και να αρχίσει να εξαγγέλλει μέτρα τα οποία είναι στο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Με αυτό δεν υπονοώ, για να μην αρχίσουν τέτοιοι τίτλοι και πρωτοσέλιδα, ότι θα κάνουμε την «α» ή την «β» ενέργεια», είπε και πρόσθεσε τα εξής:

Απλά, για θέματα που αφορούν τη διαπραγμάτευση, όπως καταλαβαίνετε, για λόγος υπευθυνότητας, για λόγους σοβαρότητας δεν μπορούμε πριν αυτή οριστικοποιηθεί -διότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι στο τέλος όλη αυτή η διαδικασία- να κάνουμε ανακοινώσεις. Θα ήταν ανεύθυνο, όχι για εμάς σαν Κυβέρνηση, αλλά θα ήταν ανεύθυνο για τη χώρα.

Σημειώνεται πως τυχόν εφαρμογή της πρότασης για εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη θα οδηγήσει σε αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, από το επίπεδο των 0,33 ευρώ το λίτρο που βρίσκεται σήμερα στο επίπεδο των 0,67 ευρώ το λίτρο, στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο ΕΦΚ της βενζίνης. Συνέπεια της αύξησης του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης θα είναι η απότομη άνοδος των λιανικών τιμών πώλησης του καυσίμου κατά 40 λεπτά το λίτρο. Συγκεκριμένα ,οι λιανικές τιμές του πετρελαίου κίνησης, οι οποίες κυμαίνονται σήμερα από 0,90 έως και 1,19 ευρώ το λίτρο θα εκτοξευτούν στα επίπεδα του 1,30 έως 1,60 ευρώ το λίτρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ