ΕΛΛΑΔΑ

Τριανταέξι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Τριανταέξι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία
REUTERS

Αναχώρησαν σήμερα για την Τουρκία 18 μετανάστες στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Άλλοι 13 άνθρωποι αναχώρησαν από την Λέσβο με κατεύθυνση προς το Δικελί ενώ πέντε άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν από την Χίο στο Τσεσμέ, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας. Οι περισσότεροι εξ’αυτών είναι αφγανικής καταγωγής ενώ σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο κανείς τους δεν υπέβαλε αίτημα ασύλου.

Η Ελλάδα έχει δηλώσει πως η εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου, την ίδια στιγμή όμως οι αιτήσεις συσσωρεύονται και η χώρα έχει δεχτεί κριτική για τους αργούς ρυθμούς επεξεργασίας τους.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, δήλωσε πως η Αθήνα δεν πρόκειται να παρακάμψει διαδικασίες και δεν καθυστερεί.
«Μένουμε πιστοί στην νομική διαδικασία ώστε η διαδικασία ασύλου να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο».

Όπως προβλέπει η συμφωνία, όσοι καταφθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία μετά την 20η Μαρτίου, θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία εάν δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα ή αν η αίτησή τους απορριφθεί.

Σε αντάλλαγμα, η Ε.Ε. θα υποδεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία και θα επιβραβεύσει την Άγκυρα με περισσότερα χρήματα, κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες και θα ανοίξει τα ενταξιακά κεφάλαια.

Περίπου 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, πολλοί από τους οποίους έχουν καταφθάσει μετά την εφαρμογή της συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ