ΕΛΛΑΔΑ

Μόνιμη φρουρά και ελικοδρόμιο στη νησίδα Πασάς, κοντά στις Οινούσσες

Μόνιμη φρουρά και ελικοδρόμιο στη νησίδα Πασάς, κοντά στις Οινούσσες
Από τη στρατιωτική άσκηση Παρμενίων (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με την μόνιμη παρουσία μικρής στρατιωτικής δύναμης στη νησίδα Πασάς, που βρίσκεται ανατολικά των Οινουσσών, «απαντά» το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή.

Υπό τη σκιά των συνεχόμενων πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά τις τελευταίες εβδομάδες, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πήρε μια σειρά αποφάσεων προκειμένου να διαφυλάξει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο ανατολικό Αιγαίο.

Μία εξ αυτών είναι και η μόνιμη επάνδρωση φυλακίου πάνω στη νησίδα Πασάς (γνωστή και ως Παναγιά), όπου πλέον θα σταθμεύει μόνιμη δύναμη.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, το ελικόπτερο της Πολεμικής αεροπορίας που πετάει μία φορά την εβδομάδα πάω από τη Χίο, δεν θα πραγματοποιεί μια απλή πτήση πάνω από την συγκεκριμένη νησίδα, αλλά θα προσγειώνεται στο ελικοδρόμιο που θα διαμορφωθεί για αυτό τον σκοπό πάνω στην νησίδα Πασάς.

Οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις έχουν θέσει σε συναγερμό τις τελευταίες ημέρες τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ και σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε να συνεχιστεί η τακτική των αναχαιτίσεων από τα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής αεροπορίας, συνιστώντας παράλληλα στα πληρώματα τόσο των μαχητικών αεροσκαφών όσο και των πολεμικών πλοίων ψυχραιμία, προκειμένου να αποφευχθεί ατύχημα ή ακόμη και θερμό επεισόδιο.

Οι Τούρκοι πάντως δεν φαίνεται να πτοούνται και συνέχισαν την προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Μεγάλη Παρασκευή. Μάλιστα σημειώθηκε και σοβαρό επεισόδιο όταν μία ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής απείλησε να συλλάβει Έλληνα ψαρά, που ψάρευε κοντά στις Οινούσες.

Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πλησίασε το ελληνικό αλιευτικό που ψάρευε κοντά στις Οινούσσες, μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα και του ζήτησε να φύγει από την περιοχή, με το επιχείρημα ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Ό Έλληνας ψαράς αρνήθηκε να απομακρυνθεί και τότε το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους απείλησε να τον συλλάβει. Στο σημείο έσπευσε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις η τουρκική ακτοφυλακή τελικά πείστηκε και αποχώρησε.

Το περιστατικό περιέγραψε με ακρίβεια ο Έλληνας ψαράς που απειλήθηκε, Στέφανος Δημίδης: «Μας έκαναν νοήματα να φύγουμε. Ήταν δίπλα μας, τη δεύτερη φορά ήρθε στα δύο μέτρα, κόντευα να το εμβολίσω».

Το περιστατικό κατέγραψε πλοίο του ΝΑΤΟ που ήταν στην περιοχή ανοικτά των Οινουσσών το οποίο όμως επέλεξε να μην παρέμβει. Στο Πεντάγωνο σημειώνουν ότι οι επιτελείς του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τουρκικά F-16 έκαναν πτήση σε ύψος 70 μέτρων πάνω από τη νησίδα Παναγιά, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις Οινούσσες.

Υπενθυμίζεται ότι την Μ. Πέμπτη, τουρκικοί σχηματισμοί προχώρησαν σε 29 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, ενώ τετράδα F-16 της γείτονος πέταξε πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του συμπλέγματος των Φούρνων στα 2.900 πόδια.

Συνολικά καταγράφηκαν πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 29 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ