ΕΛΛΑΔΑ

Παυλόπουλος: Tο νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν υπηρετεί τον άνθρωπο

Παυλόπουλος: Tο νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν υπηρετεί τον άνθρωπο
Με κάθε επισημότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η πόλη του Άργους και η Μητρόπολη Αργολίδας τίμησαν την μνήμη του πολιούχου Αγίου Πέτρου EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να στηρίξει τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, καθώς και την ανάγκη ενότητας, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξή του ως Επιτίμου Δημότη του δήμου Άργους–Μυκηνών, ενώ τόνισε ότι το νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν υπηρετεί τον άνθρωπο.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορία του Άργους, που αποτελεί την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, σύμφωνα με τα ασφαλή τεκμήρια πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Επεκτάθηκε δε στη σύγχρονη ιστορία της πόλης και τη συμμετοχή της στη θεμελίωση του νέου ελληνικού κράτους, με αναφορά στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση τον Ιούλιο του 1829, που οργανώθηκε από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στο αρχαίο θέατρο του Άργους.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία σε πέντε από τα δεκατρία ψηφίσματα εκείνης της Εθνοσυνέλευσης και προσδιόρισε σε δύο φράσεις το χρέος των σύγχρονων Ελλήνων:

Οφείλουμε να υπερασπισθούμε την εθνική μας κληρονομιά και να διασφαλίσουμε ένα αντάξιο αυτής μέλλον, παραμερίζοντας τα λίγα και μικρά που μας χωρίζουν και υπηρετώντας τα πολλά και μεγάλα που μας ενώνουν, ιδίως σε κρίσιμες περιστάσεις όπως οι σημερινές.

Ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης των Προγόνων μας και του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας που θεμελίωσαν, οφείλουμε να συμβάλλουμε, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτή η μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια να συνειδητοποιήσει πως το μέλλον της εξαρτάται από την υπεράσπιση του βασικού της μεγέθους, όπως αυτό προσδιορίσθηκε από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της. Και το μέγεθος αυτό είναι ο Άνθρωπος, η αξία του και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του ως συστατικά στοιχεία της πραγματικώς φιλελεύθερης ιδεολογίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε πως «η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: "Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος"».

Στην τελετή ανακήρυξης στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος», στο Άργος, παρόντες ήταν σύσσωμη η δημοτική αρχή Άργους, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας, Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος και οι λοιπές αυτοδιοικητικές, στρατιωτικές και δικαστικές αρχές της πόλεως και του νομού Αργολίδας, καθώς και πλήθος κόσμου.

Αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Κύριε Δήμαρχε,

Ευχαριστώ θερμώς για την ύψιστη τιμή, την οποίαν μου περιποιείτε ανακηρύσσοντάς με Επίτιμο Δημότη του εμβληματικού Δήμου Άργους-Μυκηνών, που η ιστορία του χάνεται στα βάθη του μύθου π.χ. του Ίναχου, του Δαναού, του Άργου, του Περσέα του Ηρακλή.

I. Του Δήμου, που η απώτερη αφετηρία του, το Φορωνικόν Άστυ, τον συνδέει με την αρχαιότερη πόλη του κόσμου –Ύστερη Εποχή του Χαλκού- σύμφωνα με τ’ ασφαλή τεκμήρια πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων της εποχής αυτής. Του Δήμου, που η επέκεινα εξέλιξή του τον κατέστησε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του όλου Μυκηναϊκού Πολιτισμού. Την σπουδαιότητα αυτήν ακριβώς αναδεικνύει η πιο αξιόπιστη μαρτυρία του καιρού εκείνου, τα έπη του Ομήρου, στα οποία οι Έλληνες αναφέρονται, γενικώς, ως «Αργείοι».

II. Η ιστορία του Άργους, το οποίο γνώρισε την κορύφωσή του στην αρχαιότητα κατά τον 7ο αιώνα π.Χ., δεν σταμάτησε εκεί. Πορεύεται αδιαλείπτως ως τις μέρες μας, με σημαντικούς σταθμούς που αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στην όλη εθνική μας κληρονομιά. Σημάδια που συνδέονται αναποστάστως κυρίως τόσο με την Ελληνοχριστιανική Παράδοση όσο και με τα πρώτα βήματα του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, όπως αυτό διαμορφώθηκε, ως γνήσια συνέχεια του Ελληνικού Έθνους, μεσ’ από τις θυσίες και το αίμα της Εθνεγερσίας του 1821. Περιορίζομαι να επισημάνω μόνον τα εξής, ως απόδειξη των όσων ανέφερα:

Α. Το Άργος επαίρεται για τον Άγιο Πέτρο, πολιούχο της που «κοιμήθηκε εν ειρήνη» το 925 μ.Χ., του οποίου την μνήμη τιμούμε σήμερα. Ο Άγιος Πέτρος, Αργείος που έφθασε στο ανώτατο εκκλησιαστικό αξίωμα δίχως ποτέ να το επιδιώξει, αναδείχθηκε σε «πιστόν οικονόμο της χάριτος», «σε ύδωρ της χάριτος». Και τούτο διότι, από καταβολής της Ιεροσύνης του, διάγοντας βίον ασκητικόν, αφιέρωσε τον εαυτό του στον Άνθρωπο, τον πάσχοντα, πεινώντα και διψώντα Άνθρωπο, υπηρετώντας έτσι στην πράξη τα κορυφαία μηνύματα της Χριστιανοσύνης: Τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη.

Β. Στο Άργος συνήλθε, τον Ιούλιο του 1829, ύστερα από πρωτοβουλία του Πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, η Δ΄ Εθνοσυνέλευση. Ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο οποίος οργάνωσε, με κατάλληλη διαμόρφωση, την Συνέλευση αυτή στο τεραστίων διαστάσεων για την εποχή του Αρχαίο Θέατρο του Άργους, αρχιτεκτονικό κόσμημα του 5ου αιώνα π.Χ. που ανακατασκευάσθηκε –με μικρή μετατόπιση- τον 3ο αιώνα π.Χ. Ήταν αυτή η Εθνοσυνέλευση η οποία, με τα 13 ψηφίσματα που θεσμοθέτησε, έθεσε ορισμένες από τις βάσεις της μελλοντικής πορείας του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Από τα ψηφίσματα αυτά ξεχωρίζουν τα εξής πέντε:

1. Το 3ο, που αφορούσε την αξιοποίηση των δημόσιων κτισμάτων.

2. Το 4ο, που αφορούσε την οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της εποχής, ήτοι του Στρατού και του Ναυτικού.

3. Το 7ο, που αφορούσε την κοπή του πρώτου νομίσματος του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, του Φοίνικα.

4. Το 9ο, που αφορούσε τον προσδιορισμό της χορηγίας του Κυβερνήτη, την οποίαν ουδέποτε αποδέχθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, σε μια έμπρακτη απόδειξη του πολιτικού του ήθους και της ανιδιοτελούς αφοσίωσής του στην αναγέννηση της Πατρίδας.

5. Και το 10ο, που αφορούσε την απαγόρευση εξαγωγής αρχαιοτήτων, ως κορυφαία ένδειξη του πλήρους σεβασμού της Εθνικής μας Κληρονομιάς.

III. Είναι αυτές –και όχι μόνον- οι ιστορικές παρακαταθήκες του Δήμου Άργους-Μυκηνών οι οποίες, και λόγω της ανακήρυξής μου ως Επίτιμου Δημότη, καθορίζουν το δικό μου χρέος ως Προέδρου της Δημοκρατίας να μην ξεχνώ, στο διηνεκές, ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες που οφείλω να υπηρετήσω και ν’ αναδείξω τόσο για την Χώρα μας και τον Λαό μας όσο και για την μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια. Στην οποίαν ανήκουμε και την οποία πρέπει να υπερασπισθούμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, ιδίως αυτή την κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της και την προοπτική της. Και εξηγούμαι συνοπτικώς:

Α. Εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης των Προγόνων μας, οφείλουμε να υπερασπισθούμε την Εθνική μας Κληρονομιά και να διασφαλίσουμε ένα αντάξιο αυτής μέλλον, παραμερίζοντας τα λίγα και μικρά που μας χωρίζουν και υπηρετώντας τα πολλά και μεγάλα που μας ενώνουν, ιδίως σε κρίσιμες περιστάσεις όπως οι σημερινές.

Β. Εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης των Προγόνων μας και του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας που θεμελίωσαν, οφείλουμε να συμβάλλουμε, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτή η μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια να συνειδητοποιήσει πως το μέλλον της εξαρτάται από την υπεράσπιση του βασικού της μεγέθους, όπως αυτό προσδιορίσθηκε από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της. Και το μέγεθος αυτό είναι ο Άνθρωπος, η αξία του και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του ως συστατικά στοιχεία της πραγματικώς φιλελεύθερης ιδεολογίας. Η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος».

Κύριε Δήμαρχε,

Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς για την μεγάλη τιμή που επιδαψιλεύσατε. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, συναισθανόμενος και το βάρος της εθνικής συγκυρίας, θ’ αναλώσω και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, προκειμένου να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ