ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας

Προσφυγικό: Οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας
REUTERS/Alexandros Avramidis

Στις 23 Μαΐου αποφασίστηκε τελικά να αρχίσουν οι ελληνικές Αρχές τη διαδικασία υποβολής αιτημάτων ασύλου προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας.

Κινητές μονάδες με προσωπικό από τη Διεύθυνση Ασύλου θα βρίσκονται καθημερινά στις δομές για να δέχονται τα αιτήματα. Μάλιστα οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων θα υποβάλουν αιτήματα ελπίζοντας σε δυο πράγματα: το πρώτο να κερδίσουν περισσότερο χρόνο στη χώρα και να αποφύγουν την επαναπροώθηση και το δεύτερο αν πάρουν το άσυλο - πράγμα παρά πολύ πιθανό- να πάρουν ταυτόχρονα και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Στη δεύτερη αυτή περίπτωση οι πρόσφυγες θα μπορούν για τρεις μήνες να ταξιδέψουν σε οποία χώρα επιθυμούν. Μάλιστα η μέχρι τώρα πρακτική έχει δείξει ότι σε αυτή την περίπτωση ποτέ πρόσφυγας δεν έχει επιστρέψει στην Ελλάδα.

Πάντως οι Αρχές θέλουν να προχωρήσει και το μέτρο της επανεγκατάστασης προσφύγων από την ηπειρωτική Ελλάδα σε χώρες της Ευρώπης και τις επόμενες ημέρες θα είναι σε επαφή με την Ισπανία που ήδη έχει δηλώσει ότι θα δεχτεί 6.000 πρόσφυγες.

Θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία

Την ίδια ώρα η Ελληνική Αστυνομία προσπαθεί να έρθει σε επαφή με την Τουρκία καθώς τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται το φαινόμενο οικογένειες από τη Συρία που είχαν φτάσει στην Ελλάδα πριν μήνες και δεν πρόλαβαν να φύγουν γι την Ευρώπη, να προσπαθούν να επιστρέψουν μέσω του Έβρου στην Τουρκία για να βρουν από εκεί νέα κυκλώματα που να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι περίπου 500 Σύριοι έχουν εντοπιστεί στον Έβρο ενώ από αυτούς οι 150 περιφέρονται στην Ορεστιάδα ψάχνοντας τρόπο να περάσουν στην γειτονική χώρα.

Και όλα αυτά με τις ελληνικές Αρχές να περιμένουν να δουν τι αντίκτυπο θα έχει και στο μεταναστευτικό ανάμεσα στις δυο χώρες η απομάκρυνση του Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία της χώρας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ