ΕΛΛΑΔΑ

Ο θετός πατέρας που κακοποιούσε τα παιδιά του- Η ιστορία που συγκλόνισε την Κρήτη

Ο θετός πατέρας που κακοποιούσε τα παιδιά του- Η ιστορία που συγκλόνισε την Κρήτη
EUROKINISSI

Ο Ντάγκλας Μπαρ (Douglas Barr) είναι Βρετανός που έμενε τα τελευταία χρόνια στα Χανιά της Κρήτης με τη σύζυγο και τα πέντε υιοθετημένα παιδιά του. 

Τον Ιανουάριο του 2015, συνελήφθη για πρόκληση καυγά που αφορούσε ένα τρακάρισμα. Ενώ βρισκόταν στη φυλακή, οι δύο κόρες του αποκάλυψαν στους ντόπιους τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλε σε εκείνες και τα αδέλφια τους.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των παιδιών βοήθησαν την αλήθεια να βγει στο φως, όπως αναφέρει σε έρευνά της η Sunday Post. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στις Φυλακές Γρεβενών και μετά από μερικούς μήνες το Μεικτό Ορκωτό Ρεθύμνου τον καταδίκασε ομόφωνα για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια από οικείο. Του επιβλήθηκε 19 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση.

Ο 56χρονος, ισχυρίζεται μέχρι και σήμερα ότι όλα όσα του καταλογίζουν δεν αποτελούν τίποτε παραπάνω από μυθεύματα που ξεκινούν «από ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών, απόρροια της κακοποίησης που είχαν υποστεί από τις βιολογικές τους οικογένειες».

Η σύζυγος κατάφερε να διαφύγει από την Ελλάδα, γυρνώντας στην Αγγλία, παρά την επιβεβαιωμένη συμμετοχή της στην κακοποίηση των παιδιών. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, η γυναίκα εντοπίστηκε πρόσφατα να εργάζεται σε μια σχολή χορού για παιδιά, όπου απολύθηκε μόλις έμαθαν την ταυτότητά της.

Ένα από τα πέντε θύματα του, η μια από τις κόρες «έσπασε» τη σιωπή της και μίλησε στη Sunday Post για τα βασανιστήρια που πέρασε στα χέρια του σαδιστή «πατέρα» της.

Όπως αποκαλύπτει η νεαρή κοπέλα, ο Μπαρ άρχισε να την κακοποιεί σεξουαλικά από τα 14 της, ενώ οι επιθέσεις του συνεχίστηκαν για πολλά ακόμη χρόνια.

«Καθόταν αμίλητος σε μία καρέκλα με το όπλο στα πόδια του και με κοιτούσε απειλητικά. Μπορεί να μην έλεγε τίποτα αλλά ήξερες τι εννοούσε», αναφέρει η νεαρή.

Όπως επισημαίνει στην κατάθεση της, η βία στο σπίτι όπου διέμεναν στον Ταυρωνίτη Χανίων δεν προερχόταν μόνο από τον πατέρα της οικογένειας αλλά και από την 56χρονη σύζυγό του, την Τζούλι, η οποία ήταν εξαιρετικά ευέξαπτη και είχε τρομαχτικά ξεσπάσματα θυμού. Με τα ίδια της τα μάτια η κοπέλα την είχε δει να «καρφώνει» στο πόδι ενός από τα αδέρφια της ένα μεγάλο πιρούνι, ενώ όπως αναφέρει και στην ίδια είχε επιτεθεί κάποια στιγμή με μαχαίρι.

«Όταν ήξερα ότι κάτι κακό θα γινόταν, έπρεπε να δράσω. Μπορούσα να ανεχτώ την κακοποίηση σε μένα, αλλά όχι και στα αδέλφια μου.

Η νεαρή έχει φύγει πλέον από την Κρήτη και προσπαθεί να ξεκινήσει τη ζωή της ξανά στο ηνωμένο Βασίλειο. «Το νησί είναι ένα πανέμορφο μέρος και θα είναι για πάντα στην καρδιά μου, ωστόσο έπρεπε να φύγω για μια νέα αρχή εδώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την υποστήριξη των τριών από τα πέντε παιδιά έχει αναλάβει το Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ η τοπική κοινωνία συμπαραστέκεται και έχει δηλωθεί επίσημα η διάθεση ενίσχυσης των παιδιών με κάθε τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ