ΕΛΛΑΔΑ

Θεραπευτική κοινότητα στις φυλακές Διαβατών εγκαινιάζει ο Τσίπρας

Θεραπευτική κοινότητα στις φυλακές Διαβατών εγκαινιάζει ο Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζει τη νέα θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ μέσα στη φυλακή Διαβατών Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Τη νέα θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ, που βρίσκεται μέσα στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Θεσσαλονίκης, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε  ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας που επισκέφθηκε και το σχολείο των φυλακών

Μιλώντας στην εκδήλωση, πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη νέα δομή ως "ένα παράθυρο που θα βλέπει στην ελπίδα και όχι στο φόβο, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για όσους τουλάχιστον το προσπαθήσουν, πάρουν την απόφαση ζωής να δουλέψουν σε αυτή την κατεύθυνση. Την μεγάλη απόφαση να δουλέψουν για να επανενταχθούν στο κοινωνικό περιβάλλον" και υποσχέθηκε ότι η Πολιτεία θα τους δώσει το στήριγμα για να επανενταχθούν.

Στη συνέχεια συνεχάρη τόσο τους ανθρώπους που δούλεψαν για τη δημιουργία της Μονάδας Απεξάρτησης και κυρίως του ίδιους τους κρατούμενους.Επιπλέον, συνεχάρη το ίδιο το ΚΕΘΕΑ αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλο ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έκανε και η αναφορά του στον πρώην υπουργό Χάρη Καστανίδη, που "επί των ημερών του ξεκίνησε αυτό το όραμα, που βέβαια χρειάσθηκαν πέντε χρόνια για να γίνει πράξη".

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της Κυβέρνησής είναι η πολιτεία από εδώ και στο εξής να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση και σημείωσε ότι θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να τη συνεχίσει. "Θα προσπαθήσει τώρα να δημιουργήσει δομές που θα διευκολύνουν την νέα πορεία των αποφυλακιζόμενων στην ανοικτή κοινωνική ζωή. Μετά τη μονάδα που εγκαινιάζουμε σήμερα θα προχωρήσει η συνεργασία του σωφρονιστικού καταστήματος του Κορυδαλλού με την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ», ώστε να παρέχεται αξιοπρεπής ψυχιατρική περίθαλψη σε κρατούμενους που τη χρειάζονται, που την έχουν ανάγκη, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση και η έναρξη της λειτουργίας σχολείων δεύτερης ευκαιρίας μέσα σε τρεις ελληνικές φυλακές", σημείωσε.

Επίσκεψη και στο σχολείο της φυλακής

O Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε και το σχολείο των φυλακών όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους μαθητές. Εκεί οι κρατούμενοι-μαθητές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα στο σχολείο των φυλακών παρά το γεγονός ότι για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα απεξάρτησης δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά κρατούμενου ο οποίος είπε στον πρωθυπουργό ότι αν και έγκλειστος για 14 χρόνια στις φυλακές μόλις φέτος κατάλαβε την αξία της εκπαίδευσης. "O δρόμος προς την απεξάρτηση περνά μέσα από τη γνώση" είπε στον πρωθυπουργό, ο οποίος μαζί με τον υπουργό, δεσμεύτηκαν να βρουν λύση στο ζήτημα.

Πρωθυπουργός και Υπουργός συνομίλησαν με κρατούμενους στις Φυλακές Διαβατών (Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ