ΕΛΛΑΔΑ

Ο Έλληνας ερευνητής Παναγιώτης Ρούσσος που βραβεύτηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα

Ο Έλληνας ερευνητής Παναγιώτης Ρούσσος που βραβεύτηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα

Την μεγαλύτερη τιμή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε ο Έλληνας ερευνητής γενετικής ψυχιατρικής στη Νέα Υόρκη Παναγιώτης Ρούσσος.

Ο κ. Ρούσσος ήταν ένας από τους 105 νέους επιστήμονες που βραβεύθηκαν από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε μια λαμπρή τελετή στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα.

Η βράβευση έγινε για την προσφορά τους στην κοινωνία και το περιβάλλον, στο πλαίσιο των ετήσιων Προεδρικών Βραβείων για Νέους Επιστήμονες και Μηχανικούς.

Ο Παναγιώτης Ρούσσος είναι επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και Γενετικών – Γενομικών Επιστημών στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή. Επιπλέον, διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νευροεπιστημών της Ιατρικής Κρήτης.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανακάλυψη των βιολογικών μηχανισμών μέσω των οποίων ενεργοποιούνται επικίνδυνοι γενετικοί παράγοντες για νευροψυχιατρικές νόσους, όπως η σχιζοφρένεια, το Αλτσχάιμερ και η διπολική διαταραχή.

“Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε νέες θεραπείες ώστε να εκσυγχρονίσουμε τις θεραπευτικές αγωγές που είχαν ανακαλυφθεί τυχαία τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Οι συγκεκριμένες ασθένειες είναι σε μεγάλο ποσοστό (περίπου 60-80%) κληρονομικές και οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες με τη συνδρομή και άλλων παραμέτρων. Εμείς συγκρίνουμε το γενετικό γονιδίωμα ασθενών και υγιών ατόμων και εντοπίζουμε γενετικές περιοχές που ευθύνονται για την ασθένεια”, ανέφερε στην εφημερίδα Έθνος.

Ο 36χρονος ερευνητής ο οποίος λείπει οκτώ χρόνια από την Ελλάδα, κατάγεται από τη Σαντορίνη και μεγάλωσε στον Ρέντη του Πειραιά.

“Η Αμερική προέκυψε εύκολα, καθώς είχα ήδη την εμπειρία της Βοστόνης μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών όπου συμμετείχα το 2004” δήλωσε και πρόσθεσε ότι η βράβευσή του ήταν “κάτι απρόσμενο”.

“Σίγουρα είμαι συγκινημένος, αλλά ύστερα απ' αυτό η δουλειά και η καθημερινότητά μας συνεχίζεται. Βλέπω απλώς μια επιβράβευση, η οποία μου δείχνει ότι αυτό που κάνω βρίσκεται στον σωστό δρόμο”, πρόσθεσε.

“Το εξωτερικό είναι μια εμπειρία ζωής, επομένως, κατά τη γνώμη μου, οι νέοι επιστήμονες θα πρέπει να εργαστούν για κάποια χρόνια εκτός, να αποκτήσουν εμπειρίες, να βρουν τον βηματισμό τους και μετά να επιστρέψουν στην Ελλάδα”, τόνισε ακόμα.

Εκτός από τον Παναγιώτη Ρούσσο από τον Μπαράκ Ομπάμα βραβεύτηκε ακόμα και η Ελληνίδα Λένα Κουρκούτη, επίκουρη καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Μηχανικής και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Διαβάστε επίσης:

Δύο Έλληνες ερευνητές θα βραβεύσει ο Μπαράκ Ομπάμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ