ΕΛΛΑΔΑ

Χαμηλότερη των προσδοκιών η συμμετοχή στα συλλαλητήρια για το πολυνομοσχέδιο

Χαμηλότερη των προσδοκιών η συμμετοχή στα συλλαλητήρια για το πολυνομοσχέδιο

Περίπου 4.000 με διαδηλωτές είναι συγκεντρωμένοι αυτήν την ώρα στην πλατεία Συντάγματος, με το μεγαλύτερο όγκο συγκεντρωμένων να προέρχεται από το ΠΑΜΕ. Η προσέλευση του κόσμου είναι σχετικά χαμηλότερη των προσδοκιών, όμως, το γεγονός ότι βρέχει καθώς και ότι απεργούν τα μέσα μεταφοράς, αποτέλεσαν τροχοπέδη.  

pame syntagma

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ, "Στο νέο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται ο αυτόματος κόφτης δηλαδή ένα αυτόματος μπαλτάς που θα κόβει και θα μειώνει μισθούς και συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα θα προκαλεί αυτόματες περικοπές σε κονδύλια προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους δήμους και άλλους φορείς της Τοπικής Διοίκησης, όταν θα διαπιστώνεται πως δεν πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι των κρατικών προϋπολογισμών και του μνημονίου. Η κυβέρνηση λέει ψέματα, φέρνει νέο, 4ο μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή γενικεύουν τη φοροεπέλαση παντού:

• Αυξάνουν τον ΦΠΑ από το 23% στο 24%, εξέλιξη που θα επιφέρει νέες μαζικές αυξήσεις σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

• Αυξάνουν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο υγραέριο, στο φυσικό αέριο και στην κηροζίνη με εφαρμογή από 1η Ιούνη.

• Σχεδιάζουν να επιβάλουν νέους ειδικούς φόρους στη σταθερή τηλεφωνία, στη συνδρομητική τηλεόραση, στα τσιγάρα, στα τέλη των αυτοκίνητων, στον καφέ, στα ποτά!".

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ στην πλατεία Συντάγματος διαμαρτυρόμενοι για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

adedi

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ το πολυνομοσχέδιο προωθεί «νέα μέτρα εξόντωσης του λαού να ευρω-μνημόνιο διαρκείας, παράλληλα με την διαιώνιση του χρέους», ενώ χαρακτηρίζει εκ νέου «λαιμητόμο» το νέο ασφαλιστικό.

Κατά την ΑΔΕΔΥ, ο πολυνομοσχέδιο προβλέπει:

• «Φοροληστεία χωρίς έλεος».

• «Παράδοση όλων των δανείων στα κοράκια των χρηματαγορών».

• «Εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας στο νέο "υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων"».

• «Θεσμοθέτηση του Αυτόματου Μηχανισμού Περικοπών, του περίφημου "κόφτη" που σημαίνει ότι μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, κρατική χρηματοδότηση Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας θα κόβονται αυτόματα, με προεδρικό διάταγμα, ακόμα και με διοικητικές αποφάσεις, παρακάμπτοντας ακόμα και τη Βουλή».

• «Παράδοση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων στους δανειστές».

Επιπλέον, με ανακοίνωση της η Λαϊκή Ενότητα καλεί «την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία να κατέβουν μαζικά και μαχητικά, να πλημμυρίσουν την πλατεία Συντάγματος την στις 17:30 στο συλλαλητήριο εργατικών συνδικάτων και λαϊκών φορέων στο Σύνταγμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ