ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΕΔ: Έως 10/6 οι αιτήσεις για εγγραφές στους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς

ΟΑΕΔ: Έως 10/6 οι αιτήσεις για εγγραφές στους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς
Φωτογραφία αρχείου από εκδήλωση των δημοτικών παιδικών σταθμών στον Πειραιά Γραφείο Τύπου Δήμου Πειραιά

Στους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς του ΟΑΕΔ γίνονται δεκτά βρέφη και νήπια από 8 μηνών έως και 4,5 ετών (προνήπια).

Η λειτουργία των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επομένου έτους, επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Το ωράριο λειτουργίας των σταθμών ξεκινά στις 06:45 και τελειώνει στις 16:00.

Τι παρέχουν

Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του ΟΑΕΔ, είναι χώροι ημερήσιας ασφαλούς φιλοξενίας και αγωγής για τα βρέφη από οκτώ (8) μηνών έως 2,5 ετών και τα νήπια από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στο Νηπιαγωγείο των εργαζομένων γονέων, δικαιούχων των παροχών του Οργανισμού και σκοπό έχουν:

  • Την καθημερινή φροντίδα και διατροφή βρεφών και νηπίων τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
  • Την πολύπλευρη και σφαιρική νοητική, συναισθηματική, κοινωνική, πνευματική, σωματική ανάπτυξη των παιδιών σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις
  • Την παροχή βοήθειας για την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον.
  • Την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γονέων σε θέματα αγωγής, ψυχολογίας και σχέσεων με τα παιδιά τους.
  • Την εξυπηρέτηση των εργαζομένων μητέρων και γονέων όπως και οικογενειών με εξαιρετικά κοινωνικά προβλήματα.


Παράλληλα, στοχεύουν να συμβάλλουν στην ασκούμενη κοινωνική πολιτική, με την διασφάλιση της ευρύτερης συμμετοχής της γυναίκας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και τη διευκόλυνση των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών.

Η φιλοξενία των βρεφών–νηπίων είναι δωρεάν (ανταποδοτικό πρόγραμμα προς δικαιούχους). Παρέχεται η απαραίτητη ποιοτικά και ποσοτικά τροφή (πρωινό και μεσημεριανό κάθε ημέρα), η οποία παρασκευάζεται στους σταθμούς. Όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, η σίτιση γίνεται από εταιρεία παρασκευής τροφίμων (μέσω διαγωνισμού).

Λειτουργία και πρόγραμμα

Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί διακόπτουν τη λειτουργία τους για τις θερινές διακοπές τον μήνα Αύγουστο και όλο το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό λαμβάνει υποχρεωτικά την ετήσια κανονική του άδεια. Επίσης διακόπτεται η λειτουργία τους από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την 5η Ιανουαρίου, από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά, καθώς και κατά τις επίσημες αργίες των Δημοσίων Υπηρεσιών και τις τοπικές εορτές.

Στους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς, εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι γονείς ωφελουμένων βρεφών -νηπίων, οι οποίοι κατά το έτος 2015:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας ή
  • έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημέρες εργασίας).

Η επιλογή των παιδιών που εγγράφονται στη δύναμη του Σταθμού γίνεται με προτίμηση των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών, σε συνδυασμό με αποδειγμένους άλλους κοινωνικούς λόγους (π.χ. ορφανά, τέκνα πολυτέκνων, μονογονεϊκών οικογενειών, ασθενών ή ανικάνων γονέων κ.λ.π.), που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση. Σε κάθε περίπτωση προηγούνται τα τέκνα των εργαζόμενων μητέρων.

Δεν γίνονται δεκτά βρέφη ή νήπια, τα οποία έχουν σοβαρό πρόβλημα σωματικής ή και ψυχικής υγείας (π.χ. βαριές καθυστερήσεις, πολλαπλές αναπηρίες) και που για την αγωγή τους χρειάζεται ειδικευμένο προσωπικό και ειδικές δομές. Γίνονται δεκτά παιδιά με ειδικές ανάγκες εφόσον έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε πλαίσιο λειτουργίας παιδικού σταθμού χωρίς να απαιτείται η παρουσία και βοηθού παιδαγωγού μέσα στο τμήμα(παράλληλη στήριξη). Η δυνατότητα αυτή πιστοποιείται μόνο με γνωμάτευση - έκθεση Κρατικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Ασφαλιστικού Οργανισμού ή άλλης αρμόδιας Δημόσιας Υπηρεσίας.

Εγγραφές και δικαιολογητικά

Η εγγραφή και διαγραφή των βρεφών και νηπίων κάθε Σταθμού διενεργείται με βάση τα καθορισμένα κριτήρια της υπ' αριθμ 1338/24/17.05.2016 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

Για την εγγραφή και επανεγγραφή των βρεφών–νηπίων οι γονείς ή κηδεμόνες συμπληρώνουν, υποβάλλουν και πρωτοκολλούν σε κάθε Βρεφονηπιακό Σταθμό για τον οποίο ενδιαφέρονται έντυπη αίτηση, η οποία χορηγείται από τον Βρεφονηπιακό Σταθμό και από την ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.Δ. συνοδευόμενη από τα παρακάτω:

Α. Υποχρεωτικά δικαιολογητικά:

1) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν από την κατάθεσή του στην Υπηρεσία.

2) Βεβαίωση υγείας του παιδιού( το έντυπο χορηγείται από τον βρεφονηπιακό Σταθμό ή την ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.Δ.).

3) Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος για το Φορολογικό έτος 2015.

Β. Ειδικά δικαιολογητικά ανά περίπτωση:

1. Φωτοτυπία του ασφαλιστικού βιβλιαρίου του πατέρα και της μητέρας, το οποίο να είναι θεωρημένο για το τρέχον έτος.

2. Για εργαζόμενους στον Ιδιωτικό τομέα απαιτείται πρόσφατη βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη. Ο έλεγχος της πλήρωσης της προϋπόθεσης συμμετοχής των ημερών εργασίας θα γίνει με αυτεπάγγελτη αναζήτηση από το ΙΚΑ.

3. Στις περιπτώσεις συμμετεχόντων που για οποιονδήποτε λόγο οι ημέρες εργασίας τους δεν έχουν μηχανογραφεί από το ΙΚΑ (π.χ. εργαζόμενοι σε ΔΕΗ ή φορτοεκφορτωτές, δασεργάτες, κ.ο.κ.)

  1. Βεβαίωση από τον φορέα απασχόλησής τους για τις ημέρες εργασίας που πραγματοποίησαν και για το ποσοστό κρατήσεων υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας κατά το έτος 2015 ή
  2. Ατομικά Δελτία Εισφορών(ΑΔΕΙ) έτους 2015, ή
  3. Δελτία Ατομικών Εισφορών(ΔΑΤΕ) έτους 2015


4. Μητέρα που δηλώνει κατά κύριο επάγγελμα αγρότισσα θα πρέπει να είναι άμεσα ασφαλισμένη στον ΟΓΑ και στη περίπτωση αυτή ο πατέρας πρέπει να είναι υποχρεωτικά δικαιούχος των παροχών του προγράμματος.

5. Για τους επιδοτούμενους ανέργους το χρονικό διάστημα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ θα ελεγχθεί με αυτεπάγγελτη αναζήτηση από το Ο.Π.Σ.(Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα).

6. Μητέρα εργαζόμενη με αναγγελία πρόσληψης στον ΟΑΕΔ το τελευταίο τρίμηνο πριν τη κατάθεση της αίτησης, υποχρεούται να προσκομίσει μηχανογραφημένη κατάσταση ενσήμων ΙΚΑ και βεβαίωση εργοδότη, η οποία θα διασταυρωθεί από το Μητρώο ΙΚΑ - ΟΑΕΔ, μέχρι τη λειτουργία έναρξης της σχολικής χρονιάς.

7. Οι αυτοαπασχολούμενοι/ες θα υποβάλλουν αντίγραφο της δήλωσης ενάρξεως επιτηδεύματος στη ΔΟΥ και Υπεύθυνη Δήλωση περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.

8. Μητέρα που δηλώνει απασχολούμενη ευκαιριακά (οικιακοί βοηθοί κλπ) , η αίτηση, εφόσον δε συνοδεύεται από ένσημα, δεν θα εξετάζεται.

9. Μητέρα που εργάζεται εποχιακά στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και κατά το χρόνο υποβολής των αιτήσεων είναι επιδοτούμενη άνεργη ( εργαζόμενες κυρίως σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια- φροντιστήρια) η αίτηση θα συνοδεύεται από βεβαίωση του εργοδότη θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του, στην οποία να βεβαιώνεται η επαναπρόσληψή της για τη νέα σχολική χρονιά.

10. Σε περίπτωση γονέων-κηδεμόνων με παιδί που ανήκει στην ομάδα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω ή γονέα που ανήκει στην ομάδα ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, απαιτείται βεβαίωση Υγειονομικής Επιτροπής ή βεβαίωση από Δημόσιο Νοσοκομείο.

11. Ληξιαρχική πράξη του αποβιώσαντος γονέα, εάν είναι ορφανό (στη περίπτωση που δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης).

12. Βεβαίωση από το Στρατό, εάν ο γονέας είναι στρατιώτης.

13. Αντίγραφο διαζευκτηρίου –εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης–, αίτηση διαζυγίου ή οποιοδήποτε νόμιμο αποδεικτικό έγγραφο της διάστασης καθώς και Δικαστική απόφαση επιμέλειας ή οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο της επιμέλειας, εάν οι γονείς είναι διαζευγμένοι. ή εν διαστάσει. Γίνεται δεκτή η αίτηση μόνο στη περίπτωση που το παιδί προστατεύεται ασφαλιστικά από τον δικαιούχο των παροχών του εν λόγω προγράμματος(μητέρα ή πατέρα).

Πολίτες τρίτων χωρών

Για τους πολίτες τρίτων χωρών εκτός των σχετικών δικαιολογητικών, που υποχρεούνται να καταθέσουν, απαραίτητη επιπλέον προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών τους στο Σταθμό, είναι και η άδεια παραμονής στη χώρα μας, ή εφόσον έχει λήξει, βεβαίωση που υπέχει θέση άδειας διαμονής.

Προσκομίζονται, επίσης, τα διαβατήρια των γονέων και των παιδιών σε ισχύ καθώς και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης σε επίσημη μετάφραση. Αντικατάσταση αίτησης ή διόρθωση αυτής ή συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών επιτρέπεται μόνο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Οι τελικοί πίνακες επιλογών θα αναρτηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ