ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2016: Πού θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής

Πανελλήνιες 2016: Πού θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής
EUROKINISSI

Aβεβαιότητα επικρατεί αυτή τη στιγμή όσον αφορά την πορεία των βάσεων για εισαγωγή στις ανώτερες και ανώτατες σχολές. Σύμφωνα με τους ειδικούς το φετινό εισαγωγικό σύστημα αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο status quo.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου υπάρχει εκτίμηση πως αρκετές θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα παραμείνουν κενές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι βάσεις σε παιδαγωγικές σχολές αλλά και οικονομικά τμήματα των περιφερειακών ιδρυμάτων θα σημειώσουν πολύ μεγάλη πτώση.

Οι σχολές που αποτελούν παραδοσιακά τις αγαπημένες επιλογές των αριστούχων, όπως η Νομική, η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές Σχολές, θα παραμείνουν αλώβητα από το νέο σύστημα και σε συνδυασμό με τα εύκολα θέματα που έπεσαν φέτος αναμένεται η ανάλογη άνοδος στα μόρια εισαγωγής. Στα ίδια επίπεδα, λόγω βατών θεμάτων, θα παραμείνουν και οι χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς τα βατά θέματα επέτρεψαν σε έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων, ακόμα κι αν δεν είχαν προσδοκίες για καλούς βαθμούς, να κινηθούν σε βαθμολογίες κοντά στη βάση.

Την ίδια στιγμή όμως παραμένει εξαιρετικά θολό το τοπίο όσον αφορά τις σχολές με μεσαία βάση εισαγωγής. Στη Θεωρητική κατεύθυνση το ρεπορτάζ αναφέρει πως θα υπάρξει άνοδος, ενώ στις θετικές σχολές αναμένεται πτώση.

Γιατί πέφτουν οι βάσεις σε παιδαγωγικά και οικονομικά

Το μειωμένο ενδιαφέρον που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις Παιδαγωγικές Σχολές λόγω του παγώματος των προσλήψεων δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα φέτος. Σύμφωνα με ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, λίγοι ήταν αυτοί που τόλμησαν να εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα για να ανοίξουν τα Παιδαγωγικά. Την ίδια ώρα, ο αποκλεισμός των Οικονομικών Σχολών «βραχυκύκλωσε» αρκετούς υποψηφίους.

Ένα μικρό ποσοστό των υποψηφίων που κινούνταν προς το πεδίο προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έκανε στροφή στη Γ’ Λυκείου τολμώντας να προχωρήσει σε «μεταγραφή» στις σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής για να εισαχθεί σε σχολές οικονομικές αντικειμένου.

Σε συνδυασμό με τις περιορισμένες σχολές που υπάρχουν και σε αυτό το πεδίο (σ.σ.: το πέμπτο), πολλοί αναλυτές κρίνουν ότι το μεγάλο μέρος των υποψηφίων που συγκεντρώθηκε σε αυτό το πεδίο δεν θα πετύχει υψηλές βαθμολογίες, τραβώντας τις βάσεις προς τα κάτω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ