ΕΛΛΑΔΑ

Κατεβάζει ταχύτητα το Κτηματολόγιο

Κατεβάζει ταχύτητα το Κτηματολόγιο
Eurokinissi

Με αργούς ρυθμούς προσέρχονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα γραφεία κτηματογράφησης προκειμένου να δηλώσουν την περιουσία τους. Η μικρή προσέλευση έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνεται ο στόχος να έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό αποδίδεται στην οικονομική κρίση, αφού πολλοί ιδιοκτήτες δυσκολεύονται να πληρώσουν τα 35 ευρώ ανά δικαίωμα ή να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες (για παράδειγμα, να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς) πριν προχωρήσουν στην τακτοποίηση της περιουσίας τους.

Ωστόσο, η μικρή προσέλευση των ιδιοκτητών δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο. Εκκρεμεί ακόμη η επεξεργασία των δηλώσεων σε Βόλο, Λαμία, Λιβαδειά – και στις περισσότερες πρωτεύουσες νομών.

Για την Αθήνα η επεξεργασία των στοιχείων από τις δηλώσεις του 2008 αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, έπειτα από έξι χρόνια καθυστερήσεων εξαιτίας δικαστικών διενέξεων μεταξύ των αναδόχων.

Στο μεταξύ, τον Απρίλιο επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός (που είχε μπλοκάρει από τον Δεκέμβριο του 2014) για την κτηματογράφηση του 43% της χώρας (82 εκατομμύρια στρέμματα). Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 440 εκατ. ευρώ.

Αν και κατατέθηκαν 111 προσφορές – από 24 αναδόχους –, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται σε 84 εκατομμύρια και υπάρχουν μόνο βάσιμες ελπίδες συμφωνίας με τους δανειστές.

Όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η χρηματοδότηση του διαγωνισμού σχεδιάζεται να γίνει και γι’ αυτόν τον λόγο εξαρτάται:

-Από την είσπραξη του τέλους κτηματογράφησης για τα παλιά προγράμματα της περιόδου 1997-1999 που είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

-Από την καταβολή του ενός τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων (μείον 20.000 ευρώ) για τα προγράμματα του 2008. Σημειώνεται ότι όλη η διαδικασία για τα νεότερα προγράμματα έπρεπε – με βάση τον αρχικό προγραμματισμό – να είχε ολοκληρωθεί το 2012.

-Από τη ροή της κτηματογράφησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε μια προσπάθεια να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία της κτηματογράφησης υπάρχει η πολιτική βούληση να γίνει η διασύνδεση της βάσης του Κτηματολογίου με αυτήν του υπουργείου Οικονομικών. Αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο, θα ακολουθήσουν ο γεωγραφικός προσδιορισμός και η νομική πιστοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ