ΕΛΛΑΔΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να πιλοτάρετε το δικό σας drone

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να πιλοτάρετε το δικό σας drone

Είναι μικρά, ευέλικτα και έχουν κατακτήσει (και στη συνέχεια προβληματίσει) τους αιθέρες.

Τα drones, ήτοι τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) δεν είναι μόνο η νέα τάση στην ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων αλλά και ένα μέσο για να βιντεοσκοπούν εικόνες απίστευτης ομορφιάς καθώς πολλά από αυτά τα gadget φέρουν κάμερες. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η δυνατότητα τους προκαλεί ερωτήματα για την ιδιωτικότητα που (διακριτικά) παραβιάζουν θίγοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα drones δεν είναι απλά τηλεκατευθυνόμενα «ελικοπτεράκια» και η χρήση τους στο εξωτερικό συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς. Στην Ελλάδα μόλις πρόσφατα έγινε η αρχή της οριοθέτησης των ΣμηΕΑ με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων «Κανονισμός πτήσεων των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών» το οποίο και δόθηκε για διαβούλευση στη σχετική ιστοσελίδα opengov.gr.

Σε αυτό διευκρινίζονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αποπειραθείτε να ανακαλύψετε την υπεροχή των drones στους αιθέρες. Τα drones είναι ένα gadget που μπορεί να αποβεί μοιραίο καθώς τυχόν πτώση ενός ιπτάμενου αντικειμένου από ψηλά ενδέχεται να προκαλέσει κάτι πολύ χειρότερο από κάποιες σημαντικές υλικές ζημιές.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου διευκρινίζεται ότι μία από τις βασικές αρχές του «Κανονισμού» είναι η «διαμόρφωση αλλά και εδραίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την ασφάλεια των πτήσεων, την προστασία των πολιτών, την προστασία προσωπικών αλλά και κρατικού ενδιαφέροντος δεδομένων».

«Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν με σαφήνεια και να εκπληρώσουν με ευχέρεια τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον κανονισμό των ΣμηΕΑ. Ταυτόχρονα ο κλάδος των ΣμηΕΑ με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και δυναμική εξέλιξη, θα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί μέσα σε ένα κανονιστικό πλαίσιο ασφαλούς και νόμιμης δραστηριότητας με αναπτυξιακή στόχευση» αναφέρεται οπότε αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να κατακτήσετε νομότυπα τους αιθέρες κατ' οίκον.

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

1. Το νέο νομικό πλαίσιο κατηγοριοποιεί τις συσκευές σε τρεις κατηγορίες. Την “ανοικτή”, την “ειδική” και την “πιστοποιημένη”. Οι κατηγορίες εξαρτώνται από τον όγκο της συσκευής και το είδος χρήσης της.

2. Ναι, στα drones επιτρέπεται να πετούν κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια για την κυκλοφορία επανδρωμένων αεροσκαφών με μέγιστο ύψος τα 400 πόδια (122 μέτρα) επάνω από το έδαφος ή την επιφάνεια της θάλασσας.

3. Όχι, στα drones απαγορεύεται η πτήση τους των Ζωνών Κυκλοφορίας των αεροδρομίων και σε απόσταση μικρότερη από 8 χλμ. από την περίμετρο του αεροδρομίου και από τα ίχνη προσγείωσης / απογείωσης των αεροσκαφών.

4. Επιπλέον “απαγορεύεται η πτήση drone επάνω από πρόσωπα και κινητά / ακίνητα στοιχεία περιουσίας και σε πλευρική απόσταση μικρότερη από 50 μέτρα”.

5. Οι πτήσεις τους θα διενεργούνται στα χρονικά όρια μισής ώρας πριν την ανατολή του ηλίου έως μισής ώρας μετά την δύση του ηλίου.

6. Απαγορεύεται ρητά η μεταφορά επικίνδυνων υλικών με drones.

7. Τα drone ανοιχτής κατηγορίας (ουσιαστικά κάθε συσκευή ΣμηΕΑ κάτω των 25 κιλών), “δεν επιτρέπεται να εκτελούν πτήση επάνω από συγκεντρώσεις προσώπων ή σε πλευρική απόσταση μικρότερη από 150 μ.”.

8. Τόσο η συσκευή όσο και ο χειριστής και ιδιοκτήτης αυτής θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

9. Επιπλέον τόσο ο ιδιοκτήτης ή ο μισθωτής όσο και ο χειριστής του drone οφείλει να εγγραφεί σε ειδικό μητρώο (Ιδιοκτητών, κατόχων, μισθωτών και χειριστών ΣμηΕΑ) το οποίο τηρείται από την αρμόδια Διεύθυνση της ΥΠΑ.

10. Η εμπορική εκμετάλλευση ενός drone επιτρέπεται μόνο μετά από την καταγραφή των συσκευών και την έγκριση ειδικής άδειας στον χρήστη τους.

11. Η τελευταία προβλέπεται να έχει τρίμηνη ισχύ και εξασφαλίζεται με παράβολο.

Η (πολύ παλιά) ιστορία των drones

venice

Αν και έχουν χαρακτηρισθεί ως τα gadget του μέλλοντος τα drones έχουν ιστορία αιώνων. Η ιδέα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους πηγαίνει πίσω στον 19ο αιώνα όταν οι Aυστριακοί έστειλαν στις 22 Αυγούστου 1849 μη επανδρωμένα αερόστατα γεμάτα με εκρηκτικό υλικό για να επιτεθούν στην γαλλοκρατούμενη τότε Βενετία.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα οι επιστήμονες και ευρεσιτέχνες ξεκίνησαν να διερευνούν την πιθανότητα να στέλνουν ΣμηΕΑ σε στρατιωτικές ενέργειες με την πρώτη προσπάθεια μίας τέτοιας συσκευής να γίνεται από τον Α.Μ Low το 1916.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου η ανάπτυξη των drones για πολεμικούς ή κατασκοπευτικούς σκοπούς κορυφώνεται και σήμερα οι αστυνομικές αρχές της Δύσης εκπονούν σχέδια αντιμετώπισης συστημάτων drone με τρομοκρατική ατζέντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ