ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Καμίνης: Αποσύρονται 49 γλυπτά από την Αθήνα για λόγους προστασίας από βανδαλισμούς

Γ. Καμίνης: Αποσύρονται 49 γλυπτά από την Αθήνα για λόγους προστασίας από βανδαλισμούς
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Άμεσα μέτρα για την προστασία της Αθήνας από τα φαινόμενα βανδαλισμού και κλοπών μνημείων, που έχουν λάβει διαστάσεις μάστιγας, ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή πρόσφατα γεγονότα, όπως η κλοπή ορειχάλκινων προτομών έξω από το Πνευματικό Κέντρο, ανέφερε ότι εξετάζεται η προσωρινή απομάκρυνση αγαλμάτων από την πόλη, προκειμένου να προστατευθούν.

Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν ξεχωρίσει 49 γλυπτά που βρίσκονται σε επισφαλή θέση και σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους επιστημονικούς και εικαστικούς φορείς της πόλης εξετάζεται η προσωρινή απόσυρση ορισμένων εξ΄αυτών. Αυτά θα αντικατασταθούν με εκμαγεία, ενώ τα πρωτότυπα θα εκτεθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Για τα υπόλοιπα μελετάται η διασπορά τους σε φυλασσόμενους δημόσιους χώρους, καθώς και η αξιοποίηση σύγχρονων μέτρων προστασίας, στα μεγαλύτερα σε όγκο, γλυπτά μνημεία.

Συνολικά σε δημόσιους χώρους της Αθήνας υπήρχαν 201 γλυπτά (120 ορειχάλκινα, 80 από μάρμαρο και ένα από γυαλί). Από αυτά σε μια περίοδο έξι δεκαετιών, έχουν κλαπεί έντεκα, ενώ δώδεκα απομακρύνθηκαν για να συντηρηθούν και στη συνέχεια είτε μεταφέρθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη, είτε στην αποθήκη γλυπτών του Δήμου.

Αυτοί οι βανδαλισμοί και η παραβατικότητα “απειλούν και υπονομεύουν την προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της Αθήνας”, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και υπογράμμισε ότι “δεν σκοπεύουμε να το επιτρέψουμε αυτό κι ούτε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια”.

Στη συνέχεια διερωτήθηκε αν “υπάρχει εντέλει ή όχι σχέδιο της Αστυνομίας για την καλπάζουσα παραβατικότητα” το οποίο αποτελεί “ζήτημα κομβικής σημασίας για την εικόνα αλλά και την καθημερινότητα στην πόλη”.

Ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι τόσο οι πέντε προτομές που εκλάπησαν από τον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου, όσο και το άγαλμα «Ήπειρος» που προσφάτως άγνωστοι βανδάλισαν στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, είναι μεταξύ των 100 αγαλμάτων που αποκαταστάθηκαν αξιοποιώντας πόρους ΕΣΠΑ, καθώς και μνημείων που συντηρήθηκαν με τη στήριξη της Alpha Bank.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ