ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016: Πότε ανακοινώνονται βάσεις και βαθμολογίες

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016: Πότε ανακοινώνονται βάσεις και βαθμολογίες
EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, θα δοθούν φέτος, από το υπουργείο Παιδείας, τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ άμεσα θα λάβει τέλος και το... μαρτύριο των υποψηφίων, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή (17/06) θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας οι βαθμοί τους.

Την Πέμπτη (16/06) θα γίνουν γνωστά από το υπουργείο, μέσω προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου, τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ώστε την επομένη να γίνουν γνωστές και οι βαθμολογίες των υποψηφίων.

Το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε με εγκύκλιο τα λύκεια της χώρας ότι θα παραλάβουν τις καταστάσεις με τις βαθμολογίες το πρωί της Παρασκευής. Οι βαθμοί των υποψηφίων θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην ανάρτηση των βαθμολογιών στα λύκεια που βρίσκονται σε νησιωτικές, ορεινές και γενικά απομακρυσμένες περιοχές της χωρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αναμένεται πτώση στις βάσεις των Παιδαγωγικών και Οικονομικών σχολών και άνοδος στις βάσεις των Θεωρητικών σχολών.

Πώς να υπολογίσετε ηλεκτρονικά τα μόρια

Οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες 2016 μπορούν να μπουν στην ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου και να υπολογίσουν ηλεκτρονικά τον αριθμό των μορίων τους.

Ο τρόπος είναι απλός και εύκολος. Μόλις οι υποψήφιοι μπουν στην παραπάνω ιστοσελίδα, επιλέγουν τον τύπο σχολείου, την ομάδα προσανατολισμού και στη συνέχεια εισάγουν τους βαθμούς που πιστεύουν ότι έχουν συγκεντρώσει σε κάθε μάθημα.

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Aβεβαιότητα επικρατεί αυτή τη στιγμή όσον αφορά την πορεία των βάσεων για εισαγωγή στις ανώτερες και ανώτατες σχολές. Σύμφωνα με τους ειδικούς το φετινό εισαγωγικό σύστημα αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο status quo.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι βάσεις σε παιδαγωγικές σχολές αλλά και οικονομικά τμήματα των περιφερειακών ιδρυμάτων θα σημειώσουν πολύ μεγάλη πτώση.

Οι σχολές που αποτελούν παραδοσιακά τις αγαπημένες επιλογές των αριστούχων, όπως η Νομική, η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές Σχολές, θα παραμείνουν αλώβητα από το νέο σύστημα και σε συνδυασμό με τα εύκολα θέματα που έπεσαν φέτος αναμένεται η ανάλογη άνοδος στα μόρια εισαγωγής. Στα ίδια επίπεδα, λόγω βατών θεμάτων, θα παραμείνουν και οι χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς τα βατά θέματα επέτρεψαν σε έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων, ακόμα κι αν δεν είχαν προσδοκίες για καλούς βαθμούς, να κινηθούν σε βαθμολογίες κοντά στη βάση.

Την ίδια στιγμή όμως παραμένει εξαιρετικά θολό το τοπίο όσον αφορά τις σχολές με μεσαία βάση εισαγωγής. Στη Θεωρητική κατεύθυνση πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει άνοδος, ενώ στις θετικές σχολές αναμένεται πτώση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ