ΕΛΛΑΔΑ

Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ από τους εργαζόμενους

Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ από τους εργαζόμενους
eurokinissi

Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΟΛΠ προχώρησαν οι εργαζόμενοι οι οποίοι ζητούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πριν αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά η κινεζική Cosco.

Περίπου 300 άτομα βρίσκονται, από τα ξημερώματα, στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ και δεν επιτρέπουν σε στελέχη της εταιρείας να εισέρχονται στα γραφεία του Οργανισμού.

«Εδώ και τέσσερις ημέρες αναμένουμε μια συνάντηση που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε με βάση την επιστολή που απέστειλε προς τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι τα πράγματα οδηγούνται σε εμπαιγμό. Δεν ξεκαθαρίζεται η κατάσταση όσο περνάει ο χρόνος και αυτό μας δημιουργεί μεγαλύτερες ανησυχίες. Εδώ και τώρα αν δεν λυθεί το θέμα περνάμε σε νέες μορφές κινητοποιήσεων που θα είναι πιο δυναμικές και θα επηρεάσουν όλη την τοπική κοινωνία του Πειραιά».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση εντός της ημέρας με εκπροσώπους των εργαζομένων.

Πάντως, η κατάληψη των γραφείων του ΟΛΠ δημιουργεί νέα προβλήματα καθώς οι περισσότερες εταιρείες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στις συναλλαγές τους, από το προσωπικό ασφαλείας. Επίσης, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν, αύριο, προβλήματα στον κλάδο της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας καθώς τις θέσεις ελλιμενισμού τις ορίζουν οι υπηρεσίες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Έως τώρα δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για την πορεία των εσόδων στα δύο λιμάνια ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων για 22η ημέρα, τα στελέχη των δύο οργανισμών δεν μπορούν να έχουν στοιχεία για τα προϊόντα που παραμένουν εγκλωβισμένα στους σταθμούς φορτοεκφόρτωσης, αλλά και για την αλλαγή πορείας πλοίων για άλλα λιμάνια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου, το θέμα μετατάξεων προσωπικού από τον ΟΛΠ, σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, που είχε συμπεριληφθεί στην επιστολή του υπουργού Ναυτιλίας προς τους εργαζόμενους φέρεται να συναντά την αντίδραση των θεσμών, ενώ αναφορικά με αλλαγές που ζητούν οι εργαζόμενοι σε άρθρα της σύμβασης παραχώρησης για το θέμα των εργασιακών, εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν διατυπώσεις αφού έχει ήδη υπάρχει συμφωνία με την κινεζική cosco.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι ζητούν σειρά αλλαγών για στη νέα σύμβαση παραχώρησης όπως, για παράδειγμα, του άρθρου 5.11 που αναφέρει ότι ο ΟΛΠ ανά πάσα στιγμή θα διατηρεί ένα ασφαλές αποδοτικό και σύγχρονο περιβάλλον εργασίας χωρίς διακρίσεις και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η νέα σύμβαση παραχώρησης αναμένεται, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ