ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση Κύριλλου στο μήνυμα ενότητας Βαρθολομαίου: Αυτή δεν είναι Πανορθόδοξη

Απάντηση Κύριλλου στο μήνυμα ενότητας Βαρθολομαίου: Αυτή δεν είναι Πανορθόδοξη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος

Η Πανορθόδοξη της Κρήτης βρίσκει την Ορθοδοξία διαιρεμένη σε δύο εκκλησιαστικά «στρατόπεδα». Στο ένα βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που διαποιμαίνει το πρωτόθρονο Πατριαρχείο και από την άλλη ο Πατριάρχης Μόσχας που έχει δημιουργήσει τη δική του σφαίρα επιρροής στις εκκλησίες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Λίγες ώρες μετά την νέα έκκληση ενότητας που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το βράδυ της Πέμπτης κατά το γεύμα που παρέθεσε σε όλους του Προκαθημένους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, η απάντηση του Κύριλλου ήρθε από την επίσημη ιστοσελίδα του πατριαρχείου Μόσχας και συμπυκνώνεται στο ότι η Σύνοδος στα Χανιά δεν είναι Πανορθόδοξη.

Πατριάρχης Μόσχας: Αυτή δεν είναι Πανορθόδοξη

Αναλυτικότερα, στο μήνυμά προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους προκαθημένους των Εκκλησιών που βρίσκονται στην Κρήτη, ο Πατριάρχης Κύριλλος αποφεύγει να χαρακτηρίσει τη Σύνοδο στο Κολυμπάρι Πανορθόδοξη αλλά προπαρασκευαστική μιας τέτοιας που θα ακολουθήσει μελλοντικά.

Επίσης, κάνει επίδειξη εκκλησιαστικής δύναμης, τονίζοντας ότι το ποίμνιό του είναι τεράστιο αφού έχει υπό την ομπρέλα του την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες ενώ προσπαθεί να δικαιολογήσει την αποχή από την Πανορθόδοξη των εκκλησιών Αντιοχείας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.

Το οικουμενικό μήνυμα του Βαρθολομαίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πλευρά του, στο γεύμα που παρέθεσε το βράδυ της Πέμπτης ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, υπογραμμίζοντας ότι δίνει τη δυνατότητα να στείλουν οι Ορθόδοξοι μήνυμα ισχυρής πίστης, ελπίδας, θυσίας και ειρηνικής καταλαγής προς τον αλληλοσπαρασσόμενο κόσμο.

«Πιστεύομε και ευχόμεθα ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος συμβάλει καθοριστικώς εις την ενότητα ταύτην και εις την παγκόσμιον προβολήν του μηνύματος της Ορθοδοξίας η οποία δεν αποτελεί πολιτικόν μόρφωμα ή φιλοσοφική δοξασία αλλά, την αποκαλυφθείσαν σωτήριον αλήθεια της ζωής», είπε.

Ο κ. Κοτζιάς εξερχόμενος από το γεύμα είπε μεταξύ άλλων: «...Είναι κέρδος για όλους μας η ενότητα της Ορθοδοξίας. Εκείνοι που χάνουν είναι οι απόντες”.

Το μήνυμα της Πανορθόδοξης

Στο μεταξύ από το πρωί συνεδριάζει, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η επιτροπή επεξεργασίας του μηνύματος της Πανορθόδοξης για το οποίο ο Πρόεδρος της είπε ότι θα αποτελέσει ιστορικό κείμενο. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να αλλάξουν στάση οι απούσες εκκλησίες και να προσέλθουν: «Εμείς ελπίζουμε ότι οι εκκλησίες οι οποίες είναι απούσες θα μπορέσουν να έλθουν. Και γιατί να μην έλθουν. Η Ορθοδοξία είναι εδώ και τους καλεί όλους. Εμείς δεν βάζουμε όρια. Εμείς θέλουμε να δείξουμε την ενότητα της εκκλησίας και αυτή την έννοια έχει η Μεγάλη και Αγία Σύνοδος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ