ΕΛΛΑΔΑ

Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού για να αποφύγετε τους κινδύνους

Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού για να αποφύγετε τους κινδύνους
Getty Images

Καύσωνας πλήττει και σήμερα τη χώρα με τη θερμοκρασία, σε πολλές περιοχές της Ελλάδα, να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Όσοι δεν καταφέρουν να πάνε σε μία παραλία, θα καθίσουν στο σπίτι, στη δροσιά του κλιματιστικού.

Η χρήση του κλιματιστικού τις ζεστές μέρες αποτελεί καθημερινή συνήθεια. Γνωρίζετε όμως πως πρέπει να το συντηρείτε για να μην κινδυνεύσει η υγεία σας;

Αν σας πιάνει φτέρνισμα, αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε όταν μπαίνετε στο χώρο που έχετε τοποθετήσει το κλιματιστικό ή αν βλέπετε σκόνη στα έπιπλα παρόλο που έχετε ξεσκονίσει, τότε ο καθαρισμός του είναι ελλιπής.

Πως θα συντηρήσετε σωστά το κλιματιστικό

-Να καθαρίζετε ή να αλλάζετε τα φίλτρα. Αν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό συχνά πρέπει να το καθαρίζετε μία φορά το μήνα. Με αυτόν τον τρόπο κρατάτε μακριά τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

-Η απολύμανση των κυψελών είναι απαραίτητη καθώς ο αέρας ανακυκλώνεται και γίνονται «φωλιά» μικροβίων.

-Να καλείτε, μία ή δύο φορές το χρόνο, ειδικό τεχνικό προκειμένου να καθαρίσει τον εξατμιστή, δηλαδή, το βασικό εξάρτημα της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού.

-Κάθε 15 μέρες περίπου να ξεσκονίζετε με νωπό πανί τις γρίλιες και τα πτερύγια του κλιματιστικού.

-Να αφήνετε πάντα ένα παράθυρο του σπιτιού μισάνοιχτο για να ανακυκλώνεται ο αέρας.

-Να αερίζετε και να ξεσκονίζετε συχνά το σπίτι.

-Να αποφύγετε τις μεγάλες αποκλίσεις στη θερμοκρασία από εκείνη της ατμόσφαιρας. Προσπαθήστε να έχετε μια σταθερή θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους, ιδανικά γύρω στους 25-28 βαθμούς Κελσίου.

-Όταν θέλετε να βγείτε έξω, πρέπει να κλείσετε μισή ώρα νωρίτερα το κλιματιστικό για να μη νιώσει το σώμα σας απότομη και μεγάλη διαφορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ