ΕΛΛΑΔΑ

Οι αλλαγές και οι προθεσμίες για την εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς

Οι αλλαγές και οι προθεσμίες για την εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς
EUROKINISSI

Η προκήρυξη για το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” και τη λειτουργία των παιδικών-βρεφονηπιακών σταθμών των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ για το 2016-2017, θα δημοσιοποιηθεί από την 1η έως τις 18 Ιουλίου, ενώ οι πίνακες με τους τελικούς δικαιούχους αναμένεται να εκδοθούν έως τις 5 Αυγούστου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Επιπλέον, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΕΤΑΑ, έως τις 25 Ιουλίου, θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ στην οποία θα αποτυπώνονται οι διαδικασίες και οι αλλαγές που θα υπάρξουν φέτος στο πρόγραμμα.

Οι βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

- Το voucher θα δίνεται κατευθείαν στον ωφελούμενο και όχι στον παιδικό σταθμό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι ο γονέας θα μπορεί να επιλέξει οποιονδήποτε δημοτικό ή ιδιωτικό σταθμό επιθυμεί, με τον οποίο θα υπογράφει ιδιωτικό συμφωνητικό. Οι παιδικοί σταθμοί θα εξακολουθούν να πληρώνονται από την ΕΕΤΑ.

- Η ΕΕΤΑΑ θα συνεχίσει να κάνει σύζευξη μεταξύ του ωφελούμενου και του παιδικού σταθμού χωρίς ωστόσο να υποχρεώνει τον δικαιούχο να επιλέξει τη συγκεκριμένη δομή.

- Με τροπολογία που θα ψηφισθεί το επόμενο διάστημα δεν θα απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα από τους παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ για να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

- Οι δομές θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση, ενώ σε περίπτωση που ο ωφελούμενος αλλάξει δομή μετά τις αρχές του μήνα, τότε θα εξοφλείται ολόκληρο το ποσό για τον τρέχοντα μήνα, ώστε η συγκεκριμένη δομή να έχει τη δυνατότητα αναπλήρωσης της θέσης.

- Ο αριθμός των 80.000 προσφερόμενων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα παραμείνει και φέτος, ωστόσο θα μειωθεί το ποσό του voucher κατά 5%. Για την επόμενη χρονιά έχουν διασφαλιστεί 175 εκατ. €, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα, δεδομένου ότι η συμμετοχή του ΕΣΠΑ μειώνεται από 120 εκατ. σε 93 εκατ. €, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται η εθνική συμμετοχή από 57 εκατ. € σε 82 εκατ. €.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ