ΕΛΛΑΔΑ

«Μάχη» με τις φλόγες σε δύο μέτωπα (vid+pics)

«Μάχη» με τις φλόγες σε δύο μέτωπα (vid+pics)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στις Γούρνες Ηρακλείου.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί σε περιοχή κοντά στις Γούρνες Ηρακλείου τέθηκε υπό μερικό έλεγχο ύστερα από περίπου 3 ώρες. Στις προσπάθειες κατάσβεσης πήραν μέρος δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, που έθεσαν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά πριν αυτή πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

fotia1

Παράλληλα, στο έλεος της φωτιάς βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου πευκοδάσος στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Στεφάνη Δερβενοχωρίων, κι εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.

Μέχρι στιγμής οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή, όμως το μέτωπο της φωτιάς, που καίει ανεξέλεγκτη, είναι ευρύ, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών.

Στην περιοχή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ εστάλησαν και ενεργούν από αέρος, οκτώ πυροσβεστικά αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα, ενώ από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στον τόπο της πυρκαγιάς 115 πυροσβέστες με 56 υδροφόρα οχήματα και 38 άτομα πεζοπόρο, καθώς και υδροφόρες των δήμων, που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

fotia3

Ωστόσο, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και οι φλόγες έχουν πάρει διαστάσεις, ενώ ήδη έχει καεί σημαντική έκταση πευκοδάσους.

Αναγκαστική προσγείωση πυροσβεστικού αεροσκάφους στα Δερβενοχώρια

Το πρωί της Κυριακής πυροσβεστικό αεροσκάφος, που επιχειρούσε στην πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, πραγματοποίησε βαριά προσγείωση, κοντά στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής στα νοτιοδυτικά της πυρκαγιάς, η οποία μαίνεται από το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το αεροσκάφος λίγο μετά την αναγκαστική προσγείωσή του τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο είναι άγνωστο ακόμη αν κάποια μηχανική βλάβη προκάλεσε την πυρκαγιά ή αν αυτή ξεκίνησε εξαιτίας της πρόσκρουσής του στο έδαφος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους είναι σώοι, ωστόσο μεταβαίνει στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τους παραλάβει, καθώς και συνεργείο της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα διερευνήσει τα αίτια της αναγκαστικής προσγείωσης.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι το αεροσκάφος είναι από τα παλιά καναντέρ CL-215, για τα οποία έχουν γίνει πολλές επισημάνσεις τα τελευταία χρόνια, ότι είναι πλέον «γερασμένα».

final 6 copy copy copy

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής, όπου χθες Σάββατο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, που έκανε στάχτη μεγάλη δασική έκταση, αλλά και κτίρια, πριν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο το βράδυ.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας παραμένουν και σήμερα Κυριακή για προληπτικούς λόγους στην περιοχή και συγκεκριμένα 44 πυροσβέστες με 23 οχήματα καθώς και πεζοπόρο τμήμα, όπως επίσης χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου Σιθωνίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην επιχείρηση που στήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε ανάμεσα στο Νέο Μαρμαρά και το Πόρτο Καρράς, σε μια έκταση 500 στρεμμάτων, συμμετείχαν πέρα από δεκάδες πυροσβέστες, τέσσερα καναντέρ και τρία ελικόπτερα, καθώς επίσης εθελοντές και κάτοικοι.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος, «η κατάσταση ήταν άκρως επικίνδυνη διότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή και οι άνεμοι ήταν ιδιαίτερα ισχυροί».

final 5 copy copy copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ