ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Βοιωτία

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Βοιωτία

Σε δύο μεγάλα μέτωπα μαίνεται η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας και μέχρι αυτή την ώρα έχει καταστρέψει μεγάλη έκταση παρθένου πευκοδάσους.

 

Η πυρκαγιά, η οποία έχει μεγάλη περίμετρο, έχει διασπαστεί σε δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς νοτιοδυτικά και συγκεκριμένα προς την πλευρά της Μαγούλας και ένα με ανατολική κατεύθυνση, προς την πλευρά της Ελευσίνας.

Το Νοτιοδυτικό μέτωπο, είναι μέσα σε χαράδρες και εξαιρετικά δύσβατη περιοχή, που είναι αδύνατο να πλησιάσουν επίγειες δυνάμεις και αντιμετωπιζόταν από τα εναέρια μέσα, τα οποία όμως σταματούν να πετούν καθώς σκοτεινιάζει.

Στο Ανατολικό μέτωπο έχει πέσει μεγάλο βάρος των προσπαθειών των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος εξάπλωσης προς την Πάρνηθα.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 140 άνδρες της Πυροσβεστικής με 65 οχήματα και 66 άτομα πεζοπόρο τμήμα, άνδρες του στρατού, οχήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Από τα ξημερώματα πραγματοποιείται σύσκεψη για να συνεκτιμηθούν τα δεδομένα από την βραδινή επιχείρηση κατάσβεσης για να βγει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ημέρας.

Πάντως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εξασθένισαν οι άνεμοι και υπάρχουν ελπίδες η πυρκαγιά να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα μέσα στην ημέρα, ενώ διευκρινίζεται ότι δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Το πρωί της Κυριακής στην προσπάθεια της κατάσβεσης της φωτιάς ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-215 κατέπεσε και τυλίχθηκε στις φλόγες ένα χιλιόμετρο βόρεια από τις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν» στα όρια Αττικής-Βοιωτίας.

Οι πιλότοι είναι σώοι. Το αεροσκάφος δεν έχει μηχανισμό εκτίναξης, το οποίο σημαίνει ότι προφανώς το Καναντέρ έκανε βαριά προσγείωση και έτσι οι δύο χειριστές κατάφεραν να βγουν. Κατά πληροφορίες, οι δύο χειριστές είναι καλά στην υγεία τους με τον συγκυβερνήτη να έχει τραυματιστεί στο χέρι και στη μέση.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στη CNN Greece είπε πως είδε τους πιλότους να πραγματοποιούν την αναγκαστική προσγείωση, και μόλις βγήκαν από το αεροσκάφος μετά από λίγα λεπτά έγιναν εκρήξεις.

Οι δύο χειριστές του Canadair CL-215 μεταφέρθηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας προκειμένου να υποβληθούν στις απαιτούμενες εξετάσεις.

Στο σημείο της φωτιάς βρίσκεται ο αντιδήμαρχος Δερβενοχωρίων Σπύρος Σταμάτης, ο οποίος μίλησε στο CNN Greece κι εξέφρασε την ελπίδα του ως το μεσημέρι να έχει τεθεί υπό έλεγχο, τουλάχιστον το ένα μέτωπο της πυρκαγιάς, αυτό που κατευθύνεται προς την Οινόη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ