ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2016: Ποιες σχολές ανεβαίνουν - Ποιες πέφτουν

Πανελλήνιες 2016: Ποιες σχολές ανεβαίνουν - Ποιες πέφτουν
REUTERS

Το νέο σύστημα με το οποίο διενεργήθηκαν φέτος οι πανελλήνιες εξετάσεις φαίνεται πως θα φέρει μια πτώση στις βάσεις εισαγωγής.

Εξαίρεση φαίνεται πως θα αποτελέσουν οι Ιατρικές Σχολές, οι βάσεις εισαγωγής των οποίων αναμένεται να καταγράψουν άνοδο, σε μια χρονιά κατά την οποία ως γενική τάση κυριαρχεί η πτώση. Οι βάσεις αναμένεται, να κινηθούν με διαφορετικές ταχύτητες και προσανατολισμό ανά βαθμολογική κλίμακα και επιστημονικό πεδίο, όπως κάθε χρόνο άλλωστε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι Ιατρικές Σχολές φαίνεται πως επανέρχονται πάνω από τα 19.000 μόρια, οι Νομικές μένουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα με πιθανή μικρή πτώση, οι Παιδαγωγικές, τα Πολυτεχνικά και τα Οικονομικά Τμήματα επίσης πέφτουν, με τις πρώτες κάθετα.

Πάντως η εικόνα των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση ότι τα θέματα επέτρεψαν στους μέτρια προετοιμασμένους υποψήφιους να ξεπεράσουν πιο εύκολα τη βάση του 10, κάτι που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει «συνωστισμό» σε βαθμολογίες μεταξύ 10 και 14

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι βάσεις θα παρουσιάσουν μικρή, αλλά σαφή πτώση, ενώ σημαντική πτώση αναμένεται στις σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο αντίθετα, τα εύκολα θέματα σε Φυσική και Χημεία, σε συνδυασμό με την απουσία των Μαθηματικών , φαίνεται πως οδηγούν τις βάσεις στα ύψη. Πέρα από τις ιατρικές Σχολές, η αύξηση των βάσεων θα είναι αισθητή σε όλη την κλίμακα των σχολών στο συγκεκριμένο πεδίο και θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Γεωπονικές σχολές και τα Τμήματα Νοσηλευτικής των ΤΕΙ.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο οι βάσεις των Παιδαγωγικών Σχολών θα παρουσιάσουν πτώση χιλιάδων μορίων, με κάποια τμήματα στην περιφέρεια να έχουν βάση εισαγωγή κοντά τα 10.000 μόρια.

Τέλος στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά ρίχνουν τις βάσεις στις σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 8 Ιουλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016 να έχουν συμπληρώσει το μηχανογραφικό. Οι βεβαιώσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές με το νέο σύστημα θα χορηγηθούν από τις αρχές Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ