ΕΛΛΑΔΑ

O Νίκος Φίλης σε δείπνο με τη Σιιτική Κοινότητα της Αθήνας για το Ραμαζάνι

O Νίκος Φίλης σε δείπνο με τη Σιιτική Κοινότητα της Αθήνας για το Ραμαζάνι
CNN Greece

Με αφορμή το τέλος του ραμαζανιού που πλησιάζει (6 Ιουλίου), οι μουσουλμάνοι του σιιτικού δόγματος που ζουν στην Αθήνα διοργάνωσαν δείπνο.

Στο τραπέζι, μαζί με ιμάμηδες αλλά και μέλη μουσουλμανικών κοινοτήτων, κάθησε ως επίσημος προσκεκλημένος ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Λίγο μετά τις 21:00 ακούστηκε η προσευχή, με την οποία σηματοδοτείται η λήξη της ημερήσιας νηστείας.

Στη συνέχεια όλοι όσοι συμμετείχαν στο δείπνο Ιφτάρ* ξεκίνησαν να γευματίζουν.

Λίγο πριν το τέλος του δείπνου πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος της Σιιτικής Κοινότητας, Ασήρ Χαϊντέρ, και ανακοίνωσε πως τα χρήματα από το «Ζακάτ αλ Φιτρ»** θα χρησιμοποιηθούν προς ενίσχυση των οικογενειών προσφύγων που βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα.

IMG 3702

Πηγή: CNN Greece

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους και νεκροταφείου στην Αττική.

IMG 3699

Πηγή: CNN Greece

Είπε επί λέξει: «Ζείτε σε μια δημοκρατική χώρα. Προσφέρετε και μπορείτε να φτιάχνετε το δικό σας μέλλον. Θέλουμε εδώ να είστε ισότιμα, να προσφέρετε και να κερδίζετε και γι αυτό προσπαθούμε να διευκολύνουμε την εκτέλεση των λατρευτικών σας εθίμων και αναγκών. Η κυβέρνησή μας έχει αποφασίσει και θα προχωρήσει σύντομα στην ίδρυση τζαμιού, καθώς επίσης και ενός μουσουλμανικού νεκροταφείου.»

Παρούσα στο δείπνο ήταν και η κ. Ζωή Αποστολοπούλου από το Ποτάμι.

IMG 3690

Πηγή: CNN Greece

*Ιφτάρ είναι το γεύμα που σερβίρεται αμέσως μετά τη δύση του ηλίου. Όπως με το Σουχούρ, το κάλεσμα για προσευχή κατά τη δύση, σηματοδοτεί την επίσημη λήξη της ημερήσιας νηστείας και πραγματοποιείται από το τζαμί, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος τι ώρα μπορεί να ξεκινήσει να τρώει.


**«Ζακάτ αλ Φιτρ» είναι η υποχρεωτική ελεημοσύνη για κάθε Μουσουλμάνο που είναι σε θέση να προσφέρει από το περίσσευμά του για την γιορτή της λήξης του Ραμαζανιού «Εϊντ αλ – Φιτρ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ