ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αθηναίος... Manu Chao (vid)

Ο Αθηναίος... Manu Chao (vid)

Πως θα σου φαινόταν, ενώ απολάμβανες τη βόλτα σου στην Αθήνα, να έβλεπες τον Manu Chao να κάθεται σε μία πλατεία, περιτριγυρισμένος από παιδιά και να τραγουδάει;

Ακριβώς αυτό το θέαμα αντίκρισαν όσοι βρέθηκαν στο Παγκράτι την προηγούμενη Τετάρτη.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης, που επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, βρέθηκε στο Παγκράτι και οι περαστικοί έμειναν άναυδοι. Φορώντας μία βερμούδα, σαγιονάρες και καπέλο, ο Manu Chao, κάθισε στην πλατεία Βαρνάβα και τραγούδησε παίζοντας το γιουκαλίλι του. Δίπλα του μικρά παιδιά που χόρευαν, χαμογελούσαν και τον παρατηρούσαν.

Η αγάπη του Manu Chao για την Ελλάδα είναι γνωστή. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας, συμμετέχει σε φεστιβάλ και απολαμβάνει τις διακοπές του. Μάλιστα τον Ιούνιο, μέσω ενός βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, έστειλε χαιρετίσματα στην Κρήτη και στους φίλους του στο νησί. Στο βίντεο ο Manu Chao συνοδεύει με το γιουκαλίλι του έναν λυράρη.

«Χαιρετίσματα στην Ελλάδα, στην Κρήτη, στην υπέροχη Χαρούλα και στον μικρό της μαέστρο. Ευχαριστούμε για όλα! Θα ανταμώσουμε σύντομα!!» έγραψε.

«Σε ευχαριστώ Ελλάδα για το κουράγιο που δείχνεις»

Τον Ιούλιο του 2015 ο Manu Chao συμμετείχε σε ένα μεγάλο πάρτι που διοργανώθηκε στη Μαλακάσα, στο πλαίσιο του Rockwave Festival. Βγήκε στη σκηνή κρατώντας την ελληνική σημαία στην οποία αναγραφόταν η εξής φράση: «Liberta – Όχι στον φόβο». Μάλιστα καλωσόρισε τους θαυμαστές του μιλώντας στα ελληνικά ενώ τους αποχαιρέτισε λέγοντας: «Σε ευχαριστώ Ελλάδα για το κουράγιο που δείχνεις».

manu 2

Ένας αντισυμβατικός καλλιτέχνης

Η ζωή του Manu Chao και ο τρόπος που μεγάλωσε τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα, ένας διαφορετικός, αντισυμβατικός καλλιτέχνης.

Η μητέρα του ήταν Ισπανίδα από το Μπιλμπάο της Βόρειας Ισπανίας και ο πατέρας του, συγγραφέας και δημοσιογράφος, ήταν από τη Βιλάλμπα. Μετακόμισαν στο Παρίσι εξαιτίας της δικτατορίας του Φράνκο και μετά τη γέννηση του Manu Chao η οικογένεια επέλεξε να μείνει στα απομακρυσμένα προάστια του Παρισιού. Καθώς μεγάλωνε, συναναστρεφόταν με καλλιτέχνες και διανοούμενος, γεγονός που επηρέασε την προσωπικότητά του σε μεγάλο βαθμό. Μεγάλωσε με τις ιδέες της κοινωνικής ισότητας και με μια δίψα για την ποικιλομορφία, κάτι που παρουσιάζεται στους ήχους της μουσικής του.

manu

Πολλοί από τους στίχους των τραγουδιών του μιλούν για την αγάπη, για τη ζωή στα γκέτο, τα ναρκωτικά, τη μετανάστευση. Δεν διστάζει να μεταφέρει το πολιτικό του μήνυμα και τις απόψεις του για τα κοινωνικά προβλήματα και τη διεθνή πολιτική σκηνή. Άλλωστε ο ίδιος δηλώνει «ακτιβιστής».

ma

Είμαι ένας ακτιβιστής, όπως θα έπρεπε να είναι όλοι. Μόνο μην με αποκαλέσετε ηγέτη, οι ηγέτες διαφθείρονται. Δεν είμαι αισιόδοξος για τα πράγματα. Αν κοιτάξω προς το μέλλον τα περισσότερα πράγματα που βλέπω είναι απαισιόδοξα. Το μόνο που με βοηθάει είναι να ελπίζω. Αν δεν έχεις ελπίδα, καταπέφτεις στην παραίτηση που είναι το χειρότερο πράγμα ή στον κυνισμό. Δεν θέλω να είμαι ούτε παραιτημένος ούτε όμως και κυνικός. Αυτός είναι ο τρόπος μου, η ελπίδα. Όσο πιο μαύρο βλέπεις το μέλλον τόσο περισσότερο πρέπει να ελπίζεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ