ΕΛΛΑΔΑ

Κατατέθηκαν οι φάκελοι για τις τηλεοπτικές άδειες

Κατατέθηκαν οι φάκελοι για τις τηλεοπτικές άδειες

Συνολικά 11 φάκελοι κατατέθηκαν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος έληξε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι φάκελοι που κατατέθηκαν αφορούν τα εξής επιχειρηματικά σχήματα:

1. Σκάι (Ειδήσεις ντοτ κομ – Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρία Παροχής πληροφοριών και Ενημέρωσης)
2. Star Channel (Νέα Τηλεόραση Α.Ε.)
3. ANTENNA TV A.E.
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
5. ALPHA (Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.)
6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ (Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία)
7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ (Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – Ανώνυμος Εταιρία)
8. EPSILON TV (Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.)
9. Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου (Ανώνυμη Εταιρία)
10. MEGA CHANNEL (Τηλέτυπος Α.Ε.)
11. City News ART TV

Παρουσία των νόμιμων εκπροσώπων των υποψηφίων θα ξεκινήσει πλέον η αποσφράγιση των φακέλων από την Πενταμελή Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, ώστε να ελεγχθεί εάν οι φάκελοι περιέχουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Νίκος Παππάς: Τηλεοπτικό τοπίο με όρους νομιμότητας

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του, χαιρέτισε την επιτυχημένη, όπως την χαρακτήρισε, ολοκλήρωση της υποβολής φακέλων για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και έδωσε ραντεβού για τη δημοπρασία, η οποία θα διεξαχθεί στις αρχές Αυγούστου.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Επικρατείας έχει ως εξής: «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της υποβολής φακέλων υποψηφιότητας στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μίας βασικής προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από 25 χρόνια ανομίας, το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με όρους νομιμότητας. Βάλαμε τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής "κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί". Οι έντεκα υποψηφιότητες συνιστούν, επίσης, την καλύτερη απάντηση σε όσους έδωσαν μεγάλη μάχη να μη γίνει ποτέ ο διαγωνισμός. Ραντεβού στις αρχές Αυγούστου για τη δημοπράτηση των αδειών, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, από τη νέα σεζόν».

ΕΙΤΗΣΕΕ: Η επιστολή Έτινγκερ έχει σχέση με την αδειοδοτική διαδικασία

Η επιστολή του κοινοτικού επιτρόπου Γκ. Έτινγκερ αφορά και στη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, υποστηρίζει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Η ΕΙΤΗΣΕΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους προσπαθεί να χειραγωγήσει και να ελέγξει την ΕΕΤΤ. Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο πάροχος δικτύου για τους ιδιωτικούς σταθμούς είναι η DIGEA, στην οποία ανετέθη η εκμετάλλευση τεσσάρων πολυπλεκτών μετά από διεθνή διαγωνισμό, διευκρινίζοντας ότι το ελληνικό κράτος έχει εκχωρήσει στην DIGEA για εκμετάλλευση τέσσερις πολυπλέκτες και βάσει αυτών να μεταδίδονται 16 τηλεοπτικοί σταθμοί υψηλής ευκρίνειας ή 32 κανονικής ευκρίνειας.

Σύμφωνα με την ΕΙΤΗΣΕΕ η επιστολή σχετίζεται με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς οι ανεξάρτητες Αρχές (ΕΕΤΤ, ΕΣΡ) θα πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητες και να μην τις υποκαθιστά το κράτος, το οποίο έχει την υποχρέωση να αδειοδοτήσει όσους σταθμούς αξιοποιεί το φάσμα.

Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει ότι με επιστολές και εξώδικα, τα τελευταία 15 χρόνια ζητά από το κράτος να αδειοδοτήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ενώ δεν διαφωνεί σε μια διαδικασία αδειοδότησης, αρκεί αυτή να είναι προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή. Η θέση της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταλήγει η ανακοίνωση.

Κομισιόν: Δεν αμφισβητεί τη διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών

Στο μεταξύ, σε διευκρινιστική δήλωση προέβη σήμερα Δευτέρα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναταλί Βαντιστάντ αναφορικά με την επιστολή του Επιτρόπου Έτιγκερ και τις εξηγήσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όπως ξεκαθάρισε η ίδια, «Αυτή η διαδικασία επί παραβάσει δεν έχει καμία σχέση με την παροχή αδειών στους παρόχους περιεχομένου. Οι διαδικασίες για την παροχή αδειών περιεχομένου σε τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν εναρμονιστεί σε επίπεδο ΕΕ».

Κατέληξε δε λέγοντας πως τα κράτη-μέλη είναι «ελεύθερα» να επιλέξουν τη διαδικασία αδειδότησης των καναλιών που θα ακολουθήσουν, «σύμφωνα με τις εγχώριες προδιαγραφές και σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης που ορίζονται στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πόλεμος ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τα ΜΜΕ

Με αφορμή την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και την επιστολή της Κομισιόν έχει ξεκινήσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη που υπογράφουν 50 βουλευτές της, η ΝΔ υποστηρίζει ότι η επιστολή της Κομισιόν που είδε το φως της δημοσιότητας συνιστά «ράπισμα» για τις κυβερνητικές πολιτικές που διασύρει τη χώρα και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της, καθώς σε αυτή θίγονται θέματα δημοκρατικής λειτουργίας, περιορισμού του πλουραλισμού και της ελευθερίας στην ενημέρωση και ελέγχου των θεσμών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή 3/7 ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά “υπουργό Προπαγάνδας”, για να πάρει την απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ πως “Το γαρ πολύ της διαπλοκής γεννά παραφροσύνη”.

Εκτέθηκε η αντιπολίτευση, λέει η κυβέρνηση

«Τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι καναλάρχες βρίσκονται για μια ακόμη φορά εκτεθειμένοι γιατί προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα υποστηρίζοντας ότι ο διαγωνισμός είναι στον αέρα», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τις οποίες η επιστολή του επιτρόπου Έτιγκερ δεν θέτει εν αμφιβόλω τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα.

Ώρα μηδέν για τις τηλεοπτικές άδειες

Παράλληλα, σήμερα Δευτέρα 4/7 ξεκίνησε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η ακροαματική διαδικασία των αιτήσεων των καναλιών που στρέφονται κατά του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει τα της χορήγησης τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Όπως δήλωσε κατά την έναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Νικόλαος Σακελλαρίου, «η δικαιοσύνη απαντά στις ακρότητες, μόνο διά των αποφάσεών της. Δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται και δεν υποκύπτουν. Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο. Οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης σε εκκρεμή δίκη, ανεξαρτήτως από πού προέρχεται, αλλά κυρίως αν προέρχεται από διαδίκους που διαθέτουν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV).

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών, μεταξύ των άλλων, και της απόφασης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ακόμη, στρέφονται κατά του νόμου για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρωεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας.

Σημειώνεται ότι για την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ είχε προσφύγει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η αίτηση του οποίου απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ανάλογες αιτήσεις έχουν υποβάλει και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΑΝΤ1, STAR) και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ