ΕΛΛΑΔΑ

Πνίγηκε στα χρέη η ιστορική Ένωση Πεζών στην Κρήτη(aud)

Πνίγηκε στα χρέη η ιστορική Ένωση Πεζών στην Κρήτη(aud)
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μια από τις ιστορικότερες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας που λειτουργεί από το 1933, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών στο Ηράκλειο, εντάχθηκε στο καθεστώς του άρθρου 99 ξεκινώντας μια μαραθώνια διαδικασία εξυγίανσης με στόχο τόσο να διασωθεί η ίδια, όσο και να εξασφαλιστούν οι δεκάδες πιστωτές και οι πρώην και νυν εργαζόμενοι της.

Όπως λέει στο CNN Greece o δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης το μεγάλο πρόβλημα της Ένωσης Πεζών ήταν τα τραπεζικά χρέη που ξεπερνούν τα 23 εκατ. ευρώ.

Η Ένωση, την Παρασκευή, παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο εξυγίανσης, με το οποίο επιζητείται η μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του τραπεζικού της δανεισμού, ώστε - σύμφωνα με την πρόβλεψη – να μπορέσει να προχωρήσει στην αποπληρωμή του 100% των χρεών της.

Βάσει του σχεδίου - στο οποίο σημειωτέον συναίνεσαν και οι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των οποίων παρέστησαν στην διαδικασία ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου – προβλέπεται η αποπληρωμή, σε βάθος χρόνου, των οφειλών προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες ενώ τα οφειλόμενα προς τους πρώην και νυν εργαζόμενους θα καταβληθούν σε 24 δόσεις.

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή, δημιουργώντας ασπίδα προστασίας για την Συνεταιριστική Οργάνωση. Σημειώνεται πως τα χρέη της Ένωσης προς τους ίδιους τους παραγωγούς-μέλη της ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ., λέει ο κ. Παπαδάκης.

Όπως λέει ο κ. Παπαδάκης αν δεν καταστεί δυνατή η σωτηρία της Ένωσης Πεζών αυτό θα σημάνει ένα καίριο πλήγμα στην οικονομία του νησιού. «Το 30% των εξαγωγών σε ελαιόλαδο και κρασί στην Κρήτη γίνεται μέσω της Ένωσης» τονίζει χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ