ΕΛΛΑΔΑ

Πάρκινγκ στο Ελληνικό: Η μεγάλη περιπέτεια

Πάρκινγκ στο Ελληνικό: Η μεγάλη περιπέτεια
CNN Greece

Το παρκάρισμα είναι μια μεγάλη περιπέτεια, έτσι δεν είναι; Ε, ναι. Μπορεί να γίνει και χειρότερη, αν επιστρέφοντας κουδουνίζοντας το μπρελόκ στο χέρι, διαπιστώσεις ότι δεν έχεις που να βάλεις το κλειδί.

Για έναν πολύ σοβαρό λόγο, το αυτοκίνητο δεν είναι εκεί αλλά σε μια αλάνα μερικά χιλιόμετρα από εκεί όπου το άφησες. Το αγαπημένο σου αυτοκίνητο, μισοδιαλυμένο από τα χέρια ενός κλέφτη και της παρέας του, πεταμένα τα παιχνίδια των παιδιών, το φυλαχτό που είχες δέσει στον καθρέφτη, σπασμένο και πεταμένο στο πίσω κάθισμα. Ένα κουφάρι μερικών χιλιάδων ευρώ. Και όλο αυτό μέσα σε λίγες ώρες, μέχρι να πας και να γυρίσεις από τη δουλειά σου στο κέντρο της πόλης με το μετρό. Και πίσω από αυτό ένα ολόκληρο κύκλωμα που εκτελούσε παραγγελιές για ανταλλακτικά που είτε δεν υπάρχουν στην αγορά είτε είναι απλησίαστα, λόγω τιμής...

final 2

Αυτή ακριβώς είναι και η περιπέτεια που έζησε ο Απόστολος Δ. πριν από μερικές μέρες κάτω από τον καυτό ήλιο σε μια μάντρα στο δήμο του Ελληνικού Αττικής, λίγα μέτρα πίσω από την πολύβουη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Είναι ένας μεγάλος χώρος, περιφραγμένος με σύρματα και τοίχο, καλυμμένος από λεπτό λευκό χαλίκι. Είναι ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει. Α, και μια ταμπέλα που την κρύβει μια βαριά συκιά. Αν σηκώσεις το κλαδί, θα δεις ότι γράφει: «Προσοχή ο χώρος ΔΕΝ φυλάσσεται». Και σε ένα άλλο σημείο: «Ο Δήμος δεν φέρει ευθύνη». Ο Απόστολος Δ. μπήκε σε αυτήν την μεγάλη μάντρα-οικόπεδο-δημοτικό-πάρκινγκ ή ό,τι άλλο είναι, για να αφήσει το αυτοκίνητό του, το πρωί της Δευτέρας 4 Ιουλίου, όπως έκανε, δηλαδή, από τότε που άρχισε να δουλεύει στο κέντρο της Αθήνας και το σπίτι του βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον σταθμό «Ελληνικό» του μετρό. Καθώς δεν έβρισκε κάποιον ιδιαίτερο λόγο για να ενισχύει συχνότερα το βενζινάδικο της περιοχής το αποφάσισε να γίνει ένας καλός χρήστης των ΜΜΜ.

Σε αυτό το αυτοσχέδιο, θα έλεγε κάποιος, δημοτικό πάρκινγκ, επικρατούν συνθήκες αυτοοργάνωσης. Διαγράμμιση δεν υπάρχει, συγκεκριμένες θέσεις δεν υπάρχουν, κι έτσι τα περίπου 200 αυτοκίνητα που χωρούν τακτοποιούνται δια του ενστίκτου των οδηγών , όσων, βεβαίως, έχουν στο μυαλό τους ότι δεν είναι μόνοι τους πάνω στη γη και άρα δεν πρέπει να το αφήσουν όπου να’ ναι. Το καλό του είναι ότι είναι δωρεάν και μένει ανοιχτό μέχρι τις δέκα το βράδυ.

Όπως λέει στο CNN Greece ο Απόστολος Δ., στάθμευσε το αυτοκίνητο του στο ανοιχτό πάρκινγκ στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας κι όταν επέστρεψε από τη δουλειά του στις 6:30 κατάλαβε πως το αυτοκίνητο του είχε κάνει "φτερά". Αδυνατώντας να το πιστέψει τηλεφώνησε στο σπίτι του, μην τυχόν είχε μπερδευτεί, μην τυχόν είχε συμβεί κάτι που δεν γνώριζε, μην τυχόν είχε πέσει θύμα της συνήθειας και απλώς νόμιζε ότι είχε πάρει το αυτοκίνητό του εκείνη τη μέρα ενώ είχε πάει, φερ’ ειπείν με το λεωφορείο στο μετρό και το είχε ξεχάσει. Αμ δε... Με το αυτοκίνητο είχε πάει αλλά κάποιος το είχε κλέψει μέσα από τον κλειστό χώρο όπου το είχε αφήσει. Λίγο αργότερα μάθαινε ότι δεν ήταν ο μόνος. Τα κρούσματα στον συγκεκριμένο χώρο είχαν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Ήταν ο νόμος της αγοράς. Όσοι περισσότεροι άφηναν στον αφύλαχτο χώρο τα αυτοκίνητά τόσους περισσότερους κλέφτες προσέλκυαν.

“Πήγα με τα πόδια μέχρι το ΑΤ Ελληνικού, έκανα αναφορά και περιέγραψα το αυτοκίνητο μου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, γύρω στις 20:30 με κάλεσε η Ασφάλεια Κορωπίου και μου είπε πως το αυτοκίνητο μου είχε βρεθεί. Όπως ήταν φυσικό χάρηκα. Μου είπαν ‘’μη χαίρεστε πολύ γιατί το αυτοκίνητο σας είναι διαλυμένο», θα πει ο Απόστολος Δ. που λίγη ώρα μετά είδε ένα άλλο σκηνικό φαρ ουέστ με τίτλο «Κάπου εκεί στο Κορωπί».

final 5

«Είδα ένα σπίτι, πολύ παλιό, στο οποίο είχε φτιάξει ο κλέφτης ένα γκαράζ, ενώ είχε βάλει και κάμερες για να παρακολουθεί το δρόμο. Είχε κλέψει δυο αμάξια..». Η τύχη εντός της ατυχίας του ήταν ότι ο ιδιοκτήτης του άλλου αυτοκινήτου είχε GPS κι έτσι όταν εντόπισε το αυτοκίνητό του, η Ασφάλεια βρήκε και το αυτοκίνητου τυο Απόστολου Δ.: «Μέσα σε λίγες μόνο ώρες όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το είχαν ξηλώσει τελείως. Είχαν ξηλώσει όλο το εσωτερικό του, τιμόνι, ραδιόφωνο κτλ τα πάντα. Μόνο ο κινητήρας είχε μείνει στη θέση του». Και το πιο περίεργο από όλα; Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο κλέφτης δεν είναι τόσο υπόκοσμος όσο αφήνεται να εννοηθεί. Απεναντίας έχει προτίμηση σε αυτοκίνητα τα ανταλλακτικά των οποίων ξηλώνει και πουλάει μέσω Internet. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...

final 11

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος μιλώντας στο CNN Greece, αναγνωρίζει ότι δεν πρόκειται για κάποιο οργανωμένο χώρο. Είναι ένα μεγάλο οικόπεδο του οποίου η ιδιοκτησία αμφισβητείται και επί του παρόντος έχει βρεθεί αυτή η λύση ώστε να εξυπηρετούνται όσοι πολίτες των νοτίων προαστίων επιθυμούν να μετακινούνται με το μετρό. Είναι σαφές ότι εκεί επικρατεί ένα περίεργο καθεστώς. Δεν είναι δημοτικό παρκινγκ, δεν είναι ιδιωτικό, είναι δωρεάν, αλλά κάποιος το ανοίγει το πρωί και το κλείνει το βράδυ. Ίσως η λύση, προς όφελος των εκατοντάδων ανθρώπων που εξυπηρετούνται, να μην είναι δύσκολη. Προς το παρόν, όποιος αφήνει το αυτοκίνητό εκεί για να πάρει το μετρό στο «Ελληνικό», μοιάζει να ασπάζεται την ευχή που είχαν κολλημένη στα παρμπρίζ τους τα παλιά φορτηγά: «Η Παναγιά μαζί σου...».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ