ΕΛΛΑΔΑ

Θα επιστραφούν στην Τουρκία οι 8 πραξικοπηματίες, λέει ο Τσαβούσογλου

Θα επιστραφούν στην Τουρκία οι 8 πραξικοπηματίες, λέει ο Τσαβούσογλου
EUROKINISSI/E-EVROS.GR

Το συντομότερο δυνατόν θα παραδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ πραξικοπηματίες που προσγειώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν άσυλο από τις ελληνικές Αρχές

Αυτό δηλώνει μέσω του προσωπικού του λογαρισμού στο twitter ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών υπήρξε επικοινωνία με τον Νίκο Κοτζιά ο οποίος τον διαβεβαίωσε σχετικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου η συζήτηση μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ έγινε σε καλό κλίμα ενώ αύριο αναμένεται συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, σημειώνουν ότι από τη στιγμή που γίνεται αίτημα ασύλου, χρειάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες προκειμένου να εξεταστεί. Πρόθεση της Αθήνας είναι να διασφαλιστεί ότι τυχόν επιστροφή των οκτώ δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, δίνει διαφορετική εκδοχή της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον τούρκο ομόλογό του, από εκείνη που παρουσίασε ο κ. Τσαβούσογλου στα social media.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, που αφορά τη νεότερη επικοινωνία του Κοτζιά - Τσαβούσογλου, ο έλληνας υπουργός επανέλαβε την άποψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’αυτό κολάσιμη ενέργεια.

Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα

Οι οκτώ επιβαίνοντες - επτά ένστολοι και ένας πολίτης - ζήτησαν άσυλο και την προστασία των Αθηνών αμέσως μόλις πάτησαν σε ελληνικό έδαφος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επτά ένστολοι είχαν ξηλώσει τα διακριτικά τους ώστε να μην φαίνεται ο βαθμός τους. Πριν από λίγο είπαν στους Έλληνες αξιωματικούς ότι είναι μεσαία και κατώτερα στελέχη της αεροπορίας στρατού και παραδέχθηκαν ότι χθες είχαν πάρει μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος.

O τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Ελλάδα την επιστροφή των οκτώ στρατιωτικών, τους οποίους χαρακτηρίζει προδότες.

Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Reuters το αίτημα θα εξεταστεί από την κυβέρνηση

Όλγα Γεροβασίλη: Το ελικόπτερο θα επιστραφεί στην Τουρκία

Σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε ότι θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.


«Σήμερα το πρωί, στρατιωτικό τουρκικό ελικόπτερο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου εισερχόμενο στον ελληνικό εναέριο χώρο και ζήτησε την άδεια αναγκαστικής προσγείωσης. Το ΓΕΕΘΑ αμέσως επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία και ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος με τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Δόθηκε εντολή δύο μαχητικά αεροσκάφη να συνοδέψουν το ελικόπτερο μέχρι την ασφαλή προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Εκεί η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τους 8 επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές. Σε ότι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ