ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός ΕΛ.ΑΣ ο Ειδικός Φρουρός που ήταν παρών στη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Εκτός ΕΛ.ΑΣ ο Ειδικός Φρουρός που ήταν παρών στη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Eurokinissi

Tο δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. γνωμοδότησε την απόταξη του Ειδικού Φρουρού Βασίλη Σαραλιώτη, συνοδό σε πλήρωμα περιπολικού, το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη του 2008, όταν από βολίδα του όπλου του Ειδικού Φρουρού Επαμεινώνδα Κορκωνέα, είχε τραυματισθεί θανάσιμα ο 15άχρονος μαθητής, Αλέξης Γρηγορόπουλος.

Ενώπιον του δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε την Δευτέρα, παρέστη αυτοπροσώπος, ο Βασίλης Σαραλιώτης, προκειμένου να απολογηθεί για την προσφυγή του κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΛΑΣ (τον Μάρτιο του 2013), που τον έκρινε απότακτο από την ΕΛ.ΑΣ.

Με απόφαση του το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού και έκρινε απότακτο τον 38άχρονο -πρώην - Ειδικό Φρουρό. Ωστόσο, με την τελεσίδικη απόφαση κατά την εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσης, ο 38άχρονος τέως Ειδικός Φρουρός, έχει το δικαίωμα να προσφύγει εκ νέου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, κατά της απόφασης απομάκρυνσής του, από την ΕΛ.ΑΣ.

Στις αρχές του χρόνου, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κακουργημάτων της Λαμίας, έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, η εκδίκαση της προσφυγής κατά της πρωτόδικης απόφασης. Κατά τη διάρκεια της σύντομης συζήτησης η Έδρα του Μικρού Ορκωτού Εφετείου Κακουργημάτων της Λαμίας, είχε επιφυλαχθεί για τον σύντομο προσδιορισμό της δικασίμου- είτε νωρίς το φθινόπωρο του 2015, είτε το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2016- καθώς ορισμένα πλημμελήματα στο βασικό κατηγορητήριο, έχουν χρόνο παραγραφής το τέλος του 2016.

Οι δύο Ειδικοί Φρουροί, είχαν υπηρεσία ως πλήρωμα περιπολικού του ΑΤ Εξαρχείων, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008. Κατά τη διάρκεια περιπολίας, έπειτα από επεισόδιο στα Εξάρχεια, όπως καταγράφηκε στα πρακτικά της εκδίκασης στο ΜΟΔ Άμφισσας, "επειδή κάποιος πέταξε ένα μπουκάλι νερό στο περιπολικό" ο Επαμεινώνδας Κορκωνέας, αποβιβάστηκε από το υπηρεσιακό όχημα, κινήθηκε προς το σημείο που είχε προηγηθεί το επεισόδιο, και με το υπηρεσιακό του όπλο, πυροβόλησε. Η βολίδα τραυμάτισε θανάσιμα τον 15άχρονο Αλέξανδρο Γρηγοροπουλο.

Σε πρώτο βαθμό, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, είχε κρίνει ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Μετέτρεψε αυστηρότερα το κατηγορητήριο, το οποίο του απέδιδε ενδεχόμενο δόλο, χωρίς μάλιστα να του αναγνωρισθεί ούτε ένα ελαφρυντικό.

Σε 10 χρόνια κάθειρξη, καταδικάστηκε ο Βασίλης Σαραλιώτης, απόφαση κατά της οποία άσκησε έφεση. Σύμφωνα με το σκεπτικό του κατηγορητηρίου, ο Βασίλης Σαραλιώτης, επέλεξε να ακολουθήσει το συνάδελφό του, χωρίς να τον αποτρέψει να επιστρέψουν στο σημείο όπου είχαν αντιπαρατεθεί με την παρέα των νεαρών. Ο Βασίλης Σαραλιώτης αφέθηκε ελεύθερος.

Τον Οκτώβριο του 2012 ο Βασίλης Σαραλιωτης, με Βούλευμα του Πενταμελούς Εφετείου Λαμίας, αποφυλακίστηκε από τις Φυλακές Κασσάνδρας περίπου ένα χρόνο μετά την καταδίκη του και μετά από 30 μήνες κράτησης. Το Δικαστήριο είχε κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής της ποινής του 38άχρονου, με τον περιοριστικό όρο, της μη απομάκρυνσης του από τον τόπο καταγωγής του, το Νομό Δράμας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ