ΕΛΛΑΔΑ

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας
Πυρκαγιά (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Υψηλός είναι και σήμερα Παρασκευή 22/7 ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός στην Αττική, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ζητά να καλέσουν άμεσα στο 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά. Οι πληροφορίες που θα πρέπει να δώσει κάποιος στις αρχές είναι η τοποθεσία και το ακριβές σημείο και η κατεύθυνση της πυρκαγιάς, το είδος της βλάστησης που καίγεται, ενώ θα πρέπει να ενημερώσει και για το μέρος που βρίσκεται ο ίδιος.

fire

Πηγή: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Όσον αφορά στο τι πρέπει να προσέχουμε για να μην προκληθεί πυρκαγιά, όταν είμαστε στο ύπαιθρο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σημειώνει:

-Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά σε υπαίθριους χώρους κατά τους θερινούς μήνες.
-Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
-Αποφεύγουμε τις εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
-Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα και δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
-Σεβόμαστε τις απαγορεύσεις πρόσβασης στα δάση σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
-Κατά την Αντιπυρική Περίοδο απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ