ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο-Εκκενώνονται χωριά

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο-Εκκενώνονται χωριά
Μνήμες από την πύρινη λαίλαπα του 2012 ξύπνησαν στη Χίο (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Μάχη με τις φλόγες δίνει μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής, αλλά και εθελοντικών ομάδων στη Χίο, όπου ξέσπασε φωτιά τα ξημερώματα της Δευτέρας στα νότια του νησιού, "ξυπνώντας" στους κατοίκους μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά του 2012. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. 

Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από απόφαση της Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου, προκειμένου να ενεργοποιηθούν έκτακτες διαδικασίες μακριά από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. "Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Χίο, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν οι περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων, Πυργίου της νήσου Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης", αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Μιλώντας στο CNN Greece η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου έκανε λόγο για μια δύσκολη κατάσταση, γι’ αυτό και ζητήθηκε η κήρυξη έκτακτης ανάγκης στην ευρύτερη περιοχή που μαίνεται η καταστροφική πυρκαγιά. Όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη για να αντιμετωπιστεί και σύντομα να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο, τόνισε η κα Καλογήρου και πρόσθεσε πως οι άνεμοι στο νησί έχουν κάπως κοπάσει γι αυτό και υπάρχει η δυνατότητα να συνδράμουν στην επιχείρηση και τα εναέρια μέσα.

Στο σημείο επιχειρούν 16 οχήματα και 38 πυροσβέστες, 11 άτομα από πεζοπόρο τμήμα, 40 εθελοντές, 21 υδροφόρες, 2 χωματουργικά μηχανήματα, ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ "στο πόδι" βρίσκεται και ο στρατός. Στο νησί μετέβησαν κι επιπλέον αεροσκάφη από την Αθήνα προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων της πυροσβεστικής, έχουν σαν αποτέλεσμα τον μερικό περιορισμό των μετώπων της φωτιάς, με τα τοπικά μέσα να αναφέρουν ότι αυτή την ώρα το πύρινο μέτωπο προχωράει αμείωτο στην περιοχή Κοντού (ανάμεσα σε Βέσσα και Ελάτα), η μεγάλη εστία περιορίζεται στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Συκούση, ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι μεγάλες ζημιές από τη πυρκαγιά έχουν προκληθεί στα Μεστά και στην Ελάτα και σε μικρότερο βαθμό στο Λιθί και στους Ολύμπους, καθώς και στο Πυργί.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή.

Σύμφωνα με το Chiospress η φωτιά ξεκίνησε στην περιοχή μεταξύ Βέσσας και Λιθίου γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα, όμως εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε στην περιοχή που εκτείνεται από το Λιθί ως τα Μεστά.

Οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα χωριά Μεστά, Λιθί και Ελάτα, τα οποία και εκκενώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, ενώ πυκνός καπνός έχει καλύψει σχεδόν ολόκληρη τη νοτιοδυτική Χίο. Το πύρινο μέτωπο έχει ήδη κάνει στάχτη στο πέρασμά του δασική πευκόφυτη έκταση, ελιές, αμπέλια και μαστιχόδεντρα, ενώ όπως έχει καταγραφεί από δορυφόρο, ο καπνός έχει φτάσει σχεδόν ως την Πελοπόννησο και την δυτική Κρήτη

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών που επιχειρούν προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ