ΕΛΛΑΔΑ

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Χίο

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Χίο
Μνήμες από την πυρκαγιά που είχε κάνει στάχτη μεγάλη έκταση της Χίου "ξύπνησε" στους κατοίκους του νησιού η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα (φωτογραφία αρχείου) ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ανεξέλεγκτη και διαρκώς ενισχυόμενη από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Χίο, «ξυπνώντας» μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά του 2012 που έκανε στάχτη τεράστια έκταση του νησιού.

Όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες, τα μέτωπα της φωτιάς στο νησί το μεσημέρι της Δευτέρας είναι τρία. Το πρώτο και περισσότερο επικίνδυνο είναι αυτό στην περιοχή από Βέσσα προς Άγιο Γεώργιο Συκούση, το δεύτερο από Βέσσα με κατεύθυνση το χωριό Αρμόλια και το τρίτο στην περιοχή Κέρος κοντά στο χωριό Πυργί.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς λαμβάνουν μέρος επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, και συγκεκριμένα 16 οχήματα με 38 πυροσβέστες, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες, που ενισχύθηκαν από πεζοπόρο τμήμα της Αθήνας.

Επί ποδός βρίσκονται και όλες οι δυνάμεις του στρατού, καθώς και όλες οι εθελοντικές ομάδες του νησιού, ενώ τις επίγειες δυνάμεις επικουρούν δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Kamov από τη Χίο και τη Σάμο, καθώς και δύο αεροπλάνα τύπου Canadair από την Αθήνα.

DSC 0440

Όπως τόνισε μιλώντας στο CNN Greece ο Παντελής Φύκαρης, δημοσιογράφος στο politischios.gr, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται επιπλέον ενίσχυση της πυροσβεστικής δύναμης, με οχήματα και πυροσβέστες το βράδυ της Δευτέρας, ενώ το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει ότι Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στη Χίο ενισχύονται και με 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του πυροσβεστικού Σώματος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την πύρινη λαίλαπα εντοπίζεται στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα της Χίου, το οποίο είχε καταστραφεί και το 2012 από την μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει στο νησί.

DSC 0447

Το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, η οποία μίλησε επίσης στο CNN Greece για την δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται στη Χίο που βρίσκεται σε πύρινο κλοιό.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην περιοχή της Ελάτας και του Λιθίου και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των ξερών χόρτων αλλά και των ισχυρών ανέμων και δημιουργήθηκε πύρινο μέτωπο με διάφορες κατευθύνσεις, προς νότια στα Μεστά αλλά και προς Ολύμπους και Πυργί.

Οι φλόγες πέρασαν και κοντά από την περιοχή Βέσσα, ενώ στη διάρκεια της νύχτας οι κάτοικοι του χωριού Ελάτα αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν για κάποιες ώρες, καθώς είχε καλυφθεί από πυκνό καπνό. Ωστόσο, δεν υπήρξε επίσημη εντολή για εκκένωση χωριών ή οικισμών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές.

DSC 0449

Το πύρινο μέτωπο έχει ήδη κάνει στάχτη στο πέρασμά του δασική πευκόφυτη έκταση, ελιές, αμπέλια και μαστιχόδεντρα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για ζημιές σε αγροικίες.

DSC 0453

Στη Χίο μεταβαίνει την Τρίτη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ