ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Φίλης: Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι το πογκρόμ διώξεων θα πρέπει να τελειώσει

Κ. Φίλης: Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι το πογκρόμ διώξεων θα πρέπει να τελειώσει
REUTERS/ THILO SCHMUELGEN

Την άποψη ότι ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι το πογκρόμ διώξεων θα πρέπει να λάβει, κάποια στιγμή, τέλος εκφράζει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Tούρκος πρόεδρος έχει πάρει την απόλυτη εξουσία στα χέρια του.

Ο κ. Φίλης σε συνέντευξή του στο "πρακτορείο FM", επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι πολύ μακριά από το να κριθεί μία ασφαλής τρίτη χώρα σε σχέση με το προσφυγικό, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

«Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι αυτό το πογκρόμ διώξεων πρέπει να λάβει κάποια στιγμή τέλος, αφενός γιατί αδυνατίζει πάρα πολύ η χώρα του στο εσωτερικό», ενώ «η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται, η τουρκική λίρα έχει σχεδόν κατακρημνιστεί και οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, κατά τον ίδιο, φαίνεται και η αδυναμία της ΕΕ και των ΗΠΑ να μπορέσουν να παρέμβουν αποτελεσματικά και όχι μόνο με ευχολόγια ή με καταδίκες προφορικού επιπέδου, ενώ άφησε αιχμές και για το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές διέκριναν αμέσως ποιοι ήταν εκείνοι που ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα.

«Αδυνατώ ακόμη και σήμερα να πιστέψω ότι δύο εβδομάδες μετά το πραξικόπημα οι τουρκικές Αρχές κατάφεραν να διακρίνουν ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι συμμετείχαν, αμέσως ή εμμέσως, στο πραξικόπημα και να τους προσδιορίσει σε αυτούς τους τεράστιους αριθμούς, που βλέπουμε σήμερα και να προβεί σε απολύσεις, διώξεις, φυλακίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο Τούρκος πρόεδρος, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην οποία έχει κηρύξει τη χώρα, επί της ουσίας έχει υπερεξουσίες, την απόλυτη εξουσία στα χέρια του, διότι μπορεί μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων ο ίδιος να αποφασίζει, να παρακάμπτει το Κοινοβούλιο και να προχωράει σε πολύ γρήγορους χρόνους τις όποιες αποφάσεις», προσέθεσε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Φίλης εκτίμησε: «Η επίλυση πολλών από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία και κατ' επέκταση ο Τούρκος πρόεδρος, περνούν μέσα από τη συνεννόηση με τη Δύση, κάτι που ο Ερντογάν, νομίζω, το έχει στο βάθος του μυαλού του, αυτήν τη στιγμή, όμως, έχει αποφασίσει να κινηθεί με έναν τρόπο επιθετικό, το κάνει και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης αυτό, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να αποφύγει κάποιου είδους εξεύρεση κοινού παρονομαστή, τόσο με την ΕΕ όσο, κυρίως, με τις ΗΠΑ».

Ειδικά για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, παρατήρησε πως αν και «ο Ερντογάν έχει ανοίξει τη στρόφιγγα και αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει να τηρήσουν από τη δική τους πλευρά τα συμφωνηθέντα [..] και η Τουρκία έχει ανάγκη την Ευρώπη».

«Αν καταρρεύσει η συμφωνία, η Τουρκία θα μείνει με αρκετούς από τους 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα εκεί και δεν θα θελήσουν να περάσουν απευθείας στην Ελλάδα», συμπλήρωσε και τόνισε ότι επιπλέον «θα χάσει την πρόσβαση στα 6 δισ. της συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αυτήν και θα κλονίσει καθοριστικά τις σχέσεις της με την Ευρώπη, σε μία συγκυρία που η Τουρκία έχει ανάγκη να αναπτύξει εκ νέου διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης με τη Δύση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ