ΕΛΛΑΔΑ

Φίλης: Για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς ελλείψεις

Φίλης: Για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς ελλείψεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βάλια Καρπουζη

Mιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης ανέφερε πως τα σχολεία είναι έτοιμα για λειτουργία, καθώς έχουν ήδη σταλεί όλα τα βιβλία και υπάρχει εκπαιδευτικός σχεδιασμός ώστε να αποφευχθούν τα κενά ή το υπεράριθμο προσωπικό.

Ο Νίκος Φίλης σημείωσε: «Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά στις 12 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά στα 30 χρόνια. Δίνουμε μία μάχη. Θα κριθούμε, αλλά έχει εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό ότι θα πετύχει. Έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα για προσλήψεις 21.000 εκπαιδευτικών και σύντομα 800 εκπαιδευτικών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και για τα προσφυγόπουλα».

Προσέθεσε επιπλέον: «Για φέτος πρώτη φορά μειώσαμε τον αριθμό των αποσπάσεων εκτός αιθούσης καθοριστικά. Έχουμε προχωρήσει σε εκπαιδευτικό σχεδιασμό ώστε να μην υπάρχουν κενά ή υπεράριθμοί. Επίσης έχουν σταλεί όλα τα βιβλία στα σχολεία, 17 εκατ. αντίτυπα βιβλίων».

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων ο Νίκος Φίλης σημείωσε ότι: «εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί χωρίς εργασιακή νομιμότητα. Ξέρετε ότι η ωριαία αποζημίωση είναι 4,3 ευρώ μεικτά; Πιστεύετε ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά η εκπαίδευση; Εμείς μιλάμε για 25 μεροκάματα, ώστε να έχουν ασφάλιση»

Τέλος, για τις τάξεις υποδοχής των προσφυγόπουλων οι οποίες θα λειτουργήσουν στα σχολεία μετά το πέρας των μαθημάτων δήλωσε: «Είμαστε σε επικοινωνία με τις ΜΚΟ και τις οργανώσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε., εξασφαλίσαμε κονδύλια για να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο με βασική κατεύθυνση σταδιακά τα προσφυγόπουλα να ενταχθούν στη βασική εκπαίδευση. Θα λειτουργήσουν μετά το σχολείο τάξεις υποδοχής ώστε να μάθουν ένα γλωσσικό πρόγραμμα, ελληνικά και μία ξένη γλώσσα και να τους ενισχύσουμε τη γνώση γύρω από την μητρική τους γλώσσα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ