ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς γιατρούς τα νησιά - «Δώστε μας κίνητρα για να πάμε», λένε προς το υπ. Υγείας

Χωρίς γιατρούς τα νησιά - «Δώστε μας κίνητρα για να πάμε», λένε προς το υπ. Υγείας
EUROKINISSI

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα. Οι αντοχές των κατοίκων δοκιμάζονται καθημερινά. Ιδιαίτερα τις ημέρες που ο καιρός δεν τους επιτρέπει να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή για να μπορεί να τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα, η ζωή τους μπορεί να κρέμεται σε μια κλωστή.

Στο χάρτη βλέπετε τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό σε όλη τη χώρα. Οι χρωματιστές ενδείξεις δείχνουν τον αριθμό των κενών θέσεων. Με κόκκινο χρώμα υποδηλώνεται ότι οι κενές θέσεις είναι πάνω απο τρεις, με μοβ είναι δυο και με πράσινο μια.

Το υπουργείο υγείας έχει προκηρύξει 383 θέσεις για γιατρούς σε νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και στην Κρήτη, όμως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον!

Για να γίνουν πιο « ελκυστικές» οι θέσεις, μάλιστα, δίνει μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ για κάποιες περιοχές ενώ ακόμη 400 ευρώ δίνει η αντίστοιχη περιφέρεια. Όμως ούτε αυτό πείθει τους γιατρούς, έτσι οι θέσεις μένουν ακάλυπτες.

Το ειδικό αυτό επίδομα έχει εγκριθεί για τις 311 θέσεις από τις συνολικά 383 ωστόσο οι γιατροί δεν το θεωρούν ως κίνητρο.

Με 1000 ευρώ ο επιμελητής β΄ δεν μπορεί να ζήσει την οικογένεια του, δηλώνει Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Μέχρι στιγμής, για να καλυφθούν τα κενά κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, μετακινούνται γιατροί από τα νοσοκομεία της Αττικής στα νησιά. Αυτό όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των υποστελεχωμένων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου. Ενώ καταγγέλλουν ότι σε νοσοκομεία της περιφέρειας και σε ορισμένα νησιά ιδιώτες γιατροί -με μπλοκάκι- καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν στις εφημερίες .

Σε συνάντηση που είχαν με το υπουργείο υγείας είχαν ζητήσει περισσότερα κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων σε όλη την περιφέρεια, συγκεκριμένα:

  • μισθός ( αυξημένος κατά την διάρκεια της παραμονής)
  • κάλυψη ενοικίου
  • κάλυψη σίτισης
  • κάλυψη μεταφορικών
  • πριμοδότηση με επιπλέον μόρια

Οι κενές θέσεις επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία της περιφέρειας υπολογίζονται σε 180.

Τα κίνητρα που δίνονται για την κάλυψη των θέσεων είναι:

  • παρατεταμένη θητεία από 2ετία σε 3ετία (για όσους υπηρετούν σε ειδική μονάδα και ανάλογα με την περιοχή)

Πάντως αυτό που ξεκαθαρίζουν όλοι, είναι η επιτακτική ανάγκη για την κάλυψη των θέσεων με μόνιμους γιατρούς.

Συνολικά οι ελλείψεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας υπολογίζονται σε 6.000 γιατρούς, 25.000 νοσηλευτικό, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας, το ΕΣΥ, θα ενισχυθεί στο άμεσο διάστημα με 985 νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό .

Στο τέλος Αυγούστου θα βγει προκήρυξη για 1660 νοσηλευτές και το φθινόπωρο θα προκηρυχτούν 760 θέσεις για μόνιμους γιατρούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ