ΕΛΛΑΔΑ

«Ανατίναξη» του Ελληνικού ετοιμάζει το υπ. Πολιτισμού

«Ανατίναξη» του Ελληνικού ετοιμάζει το υπ. Πολιτισμού
Τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου για το Ελληνικό θα κινήσει το υπουργείο Πολιτισμού EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αρχαιολογικό χώρο σκοπεύει να κηρύξει το υπουργείο Πολιτισμού σχεδόν το σύνολο του χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, κάτι που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα σχέδια της παραχώρησης της συγκεκριμένης έκτασης.

Λίγο μετά τη υπογραφή της τροποποιημένης συμφωνίας και το «πράσινο» φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το υπουργείο Πολιτισμού με επιστολή του προς το ΤΑΙΠΕΔ και τα αρμόδια υπουργεία, ενημερώνει ότι οι υπηρεσίες του πρόκειται να «κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης».

Μάλιστα στην επιστολή επισυνάπτεται και τοπογραφικό διάγραμμα από το οποίο προκύπτει ξεκάθαρα πως η εν λόγω έκταση περιλαμβάνει το σύνολο πρακτικά του πρώην αεροδρομίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", σε πρώτη φάση διέρρευσε πως υπήρχε ζήτημα χαρακτηρισμού ως νεότερου μνημείου και διατηρητέου του κτιρίου που στέγαζε παλιότερα το Κολλέγιο Θηλέων και λιγοστών άλλων κτιρίων εντός της έκτασης. Όμως τελικά από την επιστολή και τα έγγραφα προκύπτει ότι το ζήτημα αφορά όχι μόνον σε νέους χαρακτηρισμούς κτιρίων ως διατηρητέων αλλά και την κήρυξη του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου.

Προκαλεί, δε, αίσθηση στους γνωρίζοντες το γεγονός πως μεταξύ των υπό εξέταση για ανακήρυξη ως διατηρητέων κτιρίων, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, περιλαμβάνονται και οι δύο διάδρομοι, απογείωσης και τροχοδρόμησης, αλλά και αυτός ακόμα ο υδατόπυργος της πρώην αμερικανικής βάσης.

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση παραχώρησης του Ελληνικού, που βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης του κυρωτικού νόμου προκειμένου αυτός να ψηφισθεί από τη Βουλή, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων είναι η 16η Νοεμβρίου του 2016.

Ανάλογο πρόβλημα ενδέχεται να αντιμετωπίσει και ο διαγωνισμός για το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να παραχωρήσει για 40 χρόνια σε ιδιώτη επενδυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές υπηρεσίες του υπουργείου, έχουν ενημερώσει το ΤΑΙΠΕΔ πως μεγάλο μέρος της υπό παραχώρησης έκτασης αξιολογείται ως υποψήφιο για να κηρυχθεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ