ΕΛΛΑΔΑ

14 Δημόσια Νοσοκομεία σε «καταστολή»

14 Δημόσια Νοσοκομεία σε «καταστολή»
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Το συνδικαλιστικό σωματείο των εργαζομένων στο ΕΣΥ έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με νοσοκομεία απ όλη την χώρα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των κενών τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και σε ιατρικά μηχανήματα.

Φυσικά στο στόχαστρο των εργαζομένων είναι το πολυσυζητημένο νοσοκομείο της Σαντορίνης, το οποίο όπως καταγγέλλουν συνεχίζει να λειτουργεί ως κέντρο υγείας.

Δίνουν μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα με περιστατικά που διακομίστηκαν στην Αθήνα γιατί δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εκεί , όπως λένε:

  • Την Κυριακή ξημερώματα 7/8/2016 με αεροδιακομιδή διεκομίσθη έγκυος χωρίς παραπεμπτικό από γυναικολόγο στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο για να γεννήσει με καισαρική τομή.
  • Την Δευτέρα 8/8/2016 διεκομίσθη με το ΕΚΑΒ (αεροδιακομιδή) γυναίκα με ρήξη ωχρού σωματίου στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ:
Τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα 1 νοσηλευτής να αντιστοιχεί σε 40 ασθενείς. Την στιγμή που σε κάθε εφημερία του Νοσοκομείου εισάγονται 50 ασθενείς και το 80% είναι με εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού. Ενώ πολλά είναι τα περιστατικά που ασθενείς επιτίθενται στο προσωπικό ή σε άλλους ασθενείς.

Γ.Ν. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ:
Το 40% των οργανικών θέσεων είναι ακάλυπτο σε όλες τις υπηρεσίες. Οφείλονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό. Οι τραυματιοφορείς είναι ελάχιστοι. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε Εργαστηριακούς Ιατρούς καθώς επίσης σε ιατρούς του Χειρουργικού και Παθολογικού τομέα. Ο ένας εκ των δύο Αξονικών τομογράφων είναι εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα δύο ειδικά ακτινοσκοπικά μηχανήματα δεν λειτουργεί. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε αναλώσιμα υλικά.

ΘΡΙΑΣΙΟ:
Η στελέχωση των κλινικών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Τα κενά μόνο σε νοσηλευτικό προσωπικό υπολογίζονται στο 50%. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε τραυματιοφορείς.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:
Από τις 400 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες οι 135. Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στο Νοσοκομείο 210.000.000€. Το Νοσοκομείο χρωστάει στους προμηθευτές 15.000.000€ από τον Φλεβάρη του 2016. 10 στις 20 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές. 8 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες δεν λειτουργούν.

Γ.Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ:
Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε ειδικευμένους ιατρούς (60% ακάλυπτες οργανικές θέσεις). 23 ημέρες το μήνα το Νοσοκομείο δεν έχει Παιδίατρο. Υπηρετούν 2 αναισθησιολόγοι και ο ένας άμεσα θα πάρει απόσπαση. Ενώ εδώ και 1,5 χρόνο έκλεισε η Ορθοπεδική κλινική γιατί υπήρχε ένας ορθοπεδικός.

Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ:
Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί. Η Μαιευτική κλινική έκλεισε λόγω έλλειψης ιατρών. Ενώ 15 ημέρες το μήνα παραμένει κλειστή και η Παιδιατρική κλινική λόγω ελλείψεων σε παιδιάτρους.

Γ.Ν. ΚΟΡΙΝΘΟΥ:
Το 40% των οργανικών θέσεων είναι ακάλυπτο. Η Παιδιατρική κλινική έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Το μισό μήνα βγαίνει εκτός εφημεριών η Ουρολογική κλινική. Πάνω από 50% ακάλυπτες οι θέσεις σε Νοσοκόμους - Τραυματιοφορείς. Λόγω έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών είναι αδύνατη η κάλυψη των ΤΕΠ. Ο παλαιός αξονικός τομογράφος παθαίνει συχνά βλάβες με αποτέλεσμα οι πολίτες να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα.

Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ :
Τραγικές ελλείψεις προσωπικού και ειδικευμένων ιατρών. Έκλεισε η Πνευμονολογική κλινική. Έκλεισε η Δερματολογική κλινική. Έκλεισε η ΩΡΛ. Υπολειτουργεί η Μαιευτική κλινική (υπηρετούν μόνο δύο ιατροί).

Γ.Ν. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ:
Αύξηση της ζήτησης σε υπηρεσίες λόγω τουρισμού και προσφύγων. Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Στην Ψυχιατρική κλινική υπηρετεί ένας ιατρός.

ΤΖΑΝΕΙΟ:
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 40% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Οφείλονται δεκάδες ρεπό στο προσωπικό. Ελλείψεις υλικών.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ:
Οι μισές από τις οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε ειδικευμένους γιατρούς είναι κενές. Εάν δεν προσληφθούν άμεσα Ορθοπεδικοί η κλινική κινδυνεύει να κλείσει, επειδή συνταξιοδοτούνται οι ιατροί που υπηρετούν.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ:
Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό ανέρχονται στο 45%. Τα ιατρικά μηχανήματα δεν συντηρούνται σωστά με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ:
Έχει πολύ μεγάλη υποστελέχωση σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που αγγίζει το 60%, συγκεκριμένα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία έχει 350 κενές οργανικές θέσεις από τις 650 του συνόλου, στη Διοικητική Υπηρεσία έχει 72 κενές οργανικές θέσεις από τις 114 που προβλέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου και στην Τεχνική Υπηρεσία 80 κενές οργανικές θέσεις από τις 155 που προβλέπει ο Οργανισμός.

Τα δημόσια νοσοκομεία όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι «νοσούν» και καθημερινά δοκιμάζονται οι αντοχές των ασθενών αφού:

• 200 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, παρ’ ότι είναι έτοιμες να λειτουργήσουν εξαιτίας των ελλείψεων σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό

• Τα χειρουργικά τραπέζια κλείνουν το ένα μετά το άλλο με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής στα χειρουργεία να ξεπερνάει το ένα έτος, εξαιτίας των ελλείψεων χειρουργικών υλικών και προσωπικού

• Τα ασθενοφόρα έχουν «γράψει» εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα γι αυτό πολλές φορές ακινητοποιούνται κατά την διάρκεια διακομιδής ασθενών . Έτσι πολλές φορές οι διακομιδές γίνονται ακόμη και με αγροτικά οχήματα.

•Πολλά ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα δεν λειτουργούν και οι καρκινοπαθείς μπαίνουν σε λίστες αναμονής.
Οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο καλούνται να αγοράσουν τα υλικά που θα καταναλώσουν.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο υγείας, το εθνικό σύστημα υγείας, θα ενισχυθεί στο άμεσο διάστημα με 985 νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό .
Ενώ τέλος Αυγούστου θα βγει προκήρυξη για 1660 νοσηλευτες και το φθινόπωρο θα προκηρυχτούν 760 θέσεις για μόνιμους γιατρούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ