ΕΛΛΑΔΑ

Στην επιτροπή ασύλου οι 8 Τούρκοι

Στην επιτροπή ασύλου οι 8 Τούρκοι
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Στην επιτροπή ασύλου καταθέτουν σήμερα τουλάχιστον δύο από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικού, που την επομένη του πραξικοπήματος αυτομόλησαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Οι οκτώ Τούρκοι ισχυρίζονται ότι εάν επιστρέψουν στη χώρα τους δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, αλλά αντιθέτως μπορεί να αντιμετωπίσουν και την ποινή του θανάτου. Το προηγούμενο διάστημα είχαν διαμηνύσει μέσω των τότε συνηγόρων υπεράσπισής τους, πως δεν γνώριζαν το παραμικρό για το πραξικόπημα αλλά εκτελούσαν εντολές ανωτέρων.

Οι ίδιοι μάλιστα τόνιζαν πως μόλις αντιλήφθηκαν ότι η μονάδα τους συμμετείχε στην απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν, αποφάσισαν να πάρουν ένα από τα στρατιωτικά ελικόπτερα της μονάδας που υπηρετούσαν και να φτάσουν στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προτού απογειωθεί το ελικόπτερό τους φρόντισαν να καταστρέψουν τον οπλισμό τους, έβγαλαν τα διακριτικά των βαθμών τους και στη συνέχεια από μεγάλο ύψος πέταξαν την ειδική συσκευή με χάρτες και άλλες κρίσιμες στρατιωτικές πληροφορίες ώστε να είναι σίγουρη πως θα καταστραφεί.

Η Άγκυρα τις προηγούμενες ημέρες απέστειλε στις ελληνικές Αρχές τη σχετική δικογραφία που έχει σχηματιστεί εναντίον τους μαζί με το σχετικό αίτημα για έκδοσή τους στην Τουρκία.

Η Αθήνα ωστόσο έχει διαμηνύσει πως θα ακολουθηθούν πλήρως οι διαδικασίες που προβλέπονται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ