ΕΛΛΑΔΑ

Ελονοσία: Και ο πανικός ...τσιμπάει

Ελονοσία: Και ο πανικός ...τσιμπάει
Reuters

«Δεν πρέπει να ταυτίζουμε τα μέτρα για το αίμα με τον κίνδυνο που πρέπει να αισθανόμαστε ότι διατρέχουμε. Ο όρος καραντίνα που χρησιμοποιήθηκε, μου σηκώνει την τρίχα, είναι απολύτως απαράδεκτο, κάνει συνειρμούς εκτός πραγματικότητας» δηλώνει στο CNN Greece ο επιδημιολόγος και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, υποστηρίζει επίσης, ότι δεν υπάρχει φόβος μετάδοσης ούτε για τους ταξιδιώτες αλλά ούτε και για τον μόνιμο πληθυσμό στις περιοχές όπου έχουν ληφθεί μέτρα για την αιμοδοσία μετά από τα κρούσματα ελονοσίας.

Γιατί έχουν ληφθεί μέτρα σε 12 δήμους;

Πέρυσι υπήρξαν κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης σε 9* δήμους της χώρας. Για αυτές τις περιοχές εκδόθηκαν οδηγίες από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προς τις υπηρεσίες αιμοδοσίας και χαρακτηρίστηκαν «επηρεαζόμενες περιοχές». Για να αποχαρακτηριστούν θα πρέπει να περάσει πάνω από έτος χωρίς να υπάρξει νέο κρούσμα.

*(Φαρκαδόνας, Τρικκαίων, Παλαμά, Ευρώτα, Χαλκιδέων, Θηβαίων, Τεμπών, Πυλαίας και Μαραθώνος )

Φέτος υπήρξαν κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης σε 3 δήμους, συγκεκριμένα στην δυτική Αχαΐα, σε Ανδραβίδα-Κυλλήνη και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Στις περιοχές που εμφανίζεται ακόμη και ένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης ακολουθείται πολύ αυστηρό πρωτόκολλο για την ασφάλεια αίματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου αιμοδοσίας αποκλείεται από την αιμοδοσία όλος ο πληθυσμός σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων από τον χώρο που εκτιμάται ότι έγινε η μετάδοση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μέτρο μπορεί να πιάσει έναν ακόμη και δύο δήμους σε επίπεδο, όμως, κοινοτήτων και όχι στο σύνολο του δήμου.

Στο παρελθόν δεν εφαρμοζόταν αμέσως ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία αλλά ο εργαστηριακός έλεγχος στο αίμα. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι ήταν ένα μέτρο κοστοβόρο και όχι απόλυτα ασφαλές.

Τα εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας - από ταξιδιώτες ή μετανάστες- δεν χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες ως πρόβλημα για την δημόσια υγεία διότι όπως λένε εντοπίζονται άμεσα, τους χορηγείται θεραπεία και γίνεται ιχνηλάτηση, δηλαδή εντοπίζονται όλοι όσοι ήρθαν πρόσφατα σε επαφή μαζί τους και εξετάζονται από γιατρούς.

Όπως λένε στο CNN Greece υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε κάποιες περιφέρειες της χώρας δεν έγιναν εγκαίρως -δηλαδή στο στάδιο που τα κουνούπια είναι προνύμφες- ούτε στην έκταση που θα έπρεπε. Η καθυστέρηση στους αεροψεκασμούς υπήρξε, όπως ισχυρίζονται, διότι οι εταιρείες που ήθελαν να αναλάβουν το έργο έκαναν ενστάσεις.

Όμως και ο πληθυσμός φαίνεται ότι δεν παίρνει αρκετά μέτρα προστασίας κατά των κουνουπιών, τα οποία είναι:

  • Σήτες
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών
  • Εντομοαπωθητικά
  • Εντομοκτόνα
  • Απομάκρυνση στάσιμων νερών
  • Ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ