ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2016: Ανακοινώνονται από ώρα σε ώρα βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων

Βάσεις 2016: Ανακοινώνονται από ώρα σε ώρα βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων
EUROKINISSI/ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων μπαίνει σήμερα Τετάρτη, καθώς εντός λίγων ωρών θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Στις 10.00 το πρωί ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο, με θέμα τα αποτελέσματα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από τις 11.00 το πρωί, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, στην πλατφόρμα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο-Όνομα-Πατρώνυμο-Μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν και να αναρτηθούν στα σχολεία ευθύνης τους.

Επιπλέον, στην ίδια πλατφόρμα του υπουργείου θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός ΕΕ) και των αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ, μη ελληνικής καταγωγής.

Κύριο χαρακτηριστικό και φέτος – όπως και τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης – είναι η προτίμηση των υποψηφίων σε σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους ώστε να ελαχιστοποιήσουν την επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού, που ήδη στενάζει υπό το βάρος των υποχρεώσεων.

Πτώση αναμένεται στα περιφερειακά τμήματα, ενώ ανοδική θα είναι η τάση στις ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές, οι οποίες θα «σκαρφαλώσουν» περί τα 200 μόρια πιο ψηλά.

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές)

Οριακά σταθερές φαίνεται πως θα μείνουν οι νομικές σχολές, ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κινηθούν οι σχολές Ψυχολογίας.

Τη μεγάλη «βουτιά» φαίνεται πως θα κάνουν σχολές όπως η Αγγλική Φιλολογία και τα τμήματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών αλλά και Κοινωνιολογίας.

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών

Με το άριστα φλερτάρουν η Αρχιτεκτονική Αθηνών, ενώ εκτόξευση αναμένεται στην Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων.
Όλες οι σχολές του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου φαίνεται πως τα «τραβήξουν την ανηφόρα» ακόμα και μέχρι το +800 μόρια, με εξαίρεση εκείνη των Πολιτικών Μηχανικών.

Ανοδικά φαίνεται πάντως ότι θα κινηθούν οι φυσικομαθηματικές σχολές (150 έως 700 μόρια), ενώ προς τα πάνω θα πάνε και οι γεωπονικές σχολές.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας)

Η πλειοψηφία των Σχολών αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο. Πάνω από τα 19.000 μόρια αναμένεται να φτάσουν οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Παιδαγωγικά)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών ορισμένα τμήματα αναμένεται να πέσουν έως και 1.500 μόρια.

5ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής)

Υπολογίζεται ότι οι σχολές του πεδίου αυτού θα απολέσουν περί τα 500 μόρια. Η σχολή οικονομικών σπουδών αναμένεται να πέσει στα 15.600, καθώς επίσης και η Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που θα φτάσει στα 16.500.

Κάτω από το όριο των 15.000 μορίων θα βρεθούν οι σχολές πληροφορικής, εκτός από εκείνη της Θεσσαλονίκης που ωστόσο θα χάσει περίπου 500 μόρια.

Αστυνομικές

Η σίγουρη επαγγελματική σταδιοδρομία αυξάνει τον ανταγωνισμό και φυσικά τα μόρια. Η Σχολή Ικάρων οδεύει προς τα 19.100 μόρια και η Ευελπίδων προς τα 17.700.

Η μοναδική από τις «ένστολες» Σχολές, που αναμένεται να πέσει είναι εκείνη των αστυφυλάκων, που αναμένεται να φτάσει τα 15.800 μόρια.

Τ.Ε.Ι.

Ακόμα και τα 16.400 μόρια αναμένεται να φτάσουν ορισμένα Τ.Ε.Ι την ίδια στιγμή που κάποια θα κάνουν «χαμηλές πτήσεις» στα 4.000 μόρια.

Η μεγαλύτερη άνοδος που μπορεί να φτάσει και τα +1.000 μόρια αναμένεται να παρουσιαστεί σε Τ.Ε.Ι. παραϊατρικών επαγγελμάτων ακόμα και στην περιφέρεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ