ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκαν σπείρες "μαϊμού" αγορών - πωλήσεων οχημάτων και ανταλλακτικών

Εξαρθρώθηκαν σπείρες "μαϊμού" αγορών - πωλήσεων οχημάτων και ανταλλακτικών
Eurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος

Για περισσότερες από πενήντα απάτες που αφορούν ψευδείς αγορές και πωλήσεις οχημάτων και ανταλλακτικών κατηγορούνται 35 άτομα από 19 έως 64 ετών που δρούσαν κυρίως στην Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, είτε επικοινωνούσαν με πολίτες που πωλούσαν φορτηγά οχήματα, μηχανήματα έργων και λοιπά εμπορεύματα ή αγροτικά προϊόντα και με το πρόσχημα της αγοράς, τους αποσπούσαν τα αντικείμενα, αφού πρώτα τους έστελναν πλαστά αποδεικτικά καταθέσεων των συμφωνηθέντων χρηματικών ποσών, πείθοντάς τους έτσι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Άλλοτε πάλι αναρτούσαν στο διαδίκτυο ψευδείς αγγελίες πώλησης οχημάτων, απαιτώντας την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, από τους υποψήφιους αγοραστές, ενός ποσού ως προκαταβολή.

Τα αντικείμενα που αποσπούσαν, στη συνέχεια τα διέθεταν στην αγορά. Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων δρούσαν από τις αρχές του έτους έως και τις 14 Ιουλίου, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, είχαν διαπράξει 44 περιπτώσεις απάτης και 15 αποπειρών απάτης.

Είχαν αποσπάσει φορτηγά οχήματα, μηχανήματα έργων, χρήματα και λοιπά εμπορεύματα ή αγροτικά προϊόντα, που η συνολική τους αξία ανέρχεται στις 444.400 ευρώ.

Οι δράστες είναι Έλληνες, ένας Ουκρανός, ένας Αλβανός κι ένας υπήκοος Νιγηρίας ή Ρουάντας. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία, εκβίαση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ