ΕΛΛΑΔΑ

Άδηλο το μέλλον εκατοντάδων εργαζομένων στα κανάλια χωρίς άδεια

Άδηλο το μέλλον εκατοντάδων εργαζομένων στα κανάλια χωρίς άδεια

Ήταν το πιο «μεγάλο» βράδυ για τους εργαζόμενους στα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας.

Το ξημέρωμα της Παρασκευής βρήκε πολλούς δημοσιογράφους και τεχνικούς έξω από το κτίριο της γενικής γραμματείας ενημέρωσης να μαθαίνουν από επίσημα κυβερνητικά χείλη, ότι το κανάλι στο οποίο εργάζονται δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια γενικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας.

Ακόμη και όσοι δεν ήταν εκεί πέρασαν την νύχτα ξάγρυπνοι, σκεπτόμενοι το επαγγελματικό τους μέλλον που είναι πλέον αβέβαιο.

Τα τηλέφωνα των εκπροσώπων των δημοσιογράφων και τεχνικών τα κανάλια των οποίων έμειναν εκτός του διαγωνισμού χτυπούν αδιάκοπα από τα ξημερώματα.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο για συνολικά 1.600 θέσεις εργασίας -αριθμός που απορρέει από την υποχρέωση για προσωπικό 400 ατόμων σε κάθε κανάλι.

Ο αριθμός των εργαζομένων όμως από τα κανάλια που δεν κατέχουν πλέον άδεια υπολογίζεται σε πάνω από 1700. Από αυτούς τα δύο νέα κανάλια που θα δημιουργηθούν θα απορροφήσουν τους 800.

Στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA επικρατεί παγωμάρα. Όλοι περίμεναν την ανακοίνωση του προέδρου για το μέλλον του σταθμού και των 400 εργαζομένων του.

Η επίσημη θέση της εταιρείας ήρθε μέσω mail:

Ο Όμιλος ALPHA, με τη δύναμη και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων του, έχει κατακτήσει την κορυφή δίνοντας πάντα πολλές και σκληρές μάχες. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα σε πείσμα όσων θα ήθελαν να δουν τον πρώτο σε τηλεθεάσεις, αξιοπιστία και εγκυρότητα σταθμό να κλείνει. Ο ALPHA είναι οικονομικά ο πιο υγιής και διάφανος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας και η πορεία του δεν τελειώνει εδώ. Τα όπλα στην φαρέτρα του είναι πολλά και η δικαίωση θα έρθει σύντομα. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, θερμά, για τα μηνύματα αγάπης και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου. Ενωμένοι, όπως πάντα, συνεχίζουμε. Δημήτρης Κοντομηνάς.

Μουδιασμένοι είναι οι εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Η επιχείρηση απασχολεί συνολικά 407 άτομα εκ των οποίων οι 95 είναι δημοσιογράφοι.

«Εδώ μέσα υπάρχουν άνθρωποι που είναι ζευγάρια και κινδυνεύουν και οι δύο αν πέσει το μαύρο της κυρίας Γεροβασίλη. Τι θα γίνουν αυτοί με παιδιά, δάνεια, υποχρεώσεις;» λέει στο CNN Greece ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του STAR, Γιώργος Βότσκαρης και συνεχίζει σχολιάζοντας με πίκρα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού:

«Κοστολογούμε 246 εκατομμύρια αλλά δεν κοστολογούμε 2.000 ανθρώπους με τις οικογένειες τους. Αυτό που ένοιαζε την κυβέρνηση ήταν το χρήμα, δεν την ένοιαζαν οι εργαζόμενοι.»

Το απόγευμα η διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού STAR έβγαλε μια ανακοίνωση, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα εξαντλήσει κάθε νομική οδό.

Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, αποτελεί μια υγιή Ελληνική επιχείρηση, που λειτουργεί αδιαλείπτως, με νόμιμη άδεια, η οποία ανανεώνεται συνεχώς από το 1993[...] Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες προκηρύχθηκε στη βάση μιας αμφιλεγόμενης και ελλιπούς μελέτης , που αυθαίρετα περιόριζε τις προς διάθεση άδειες, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς διαβούλευση. Επιπλέον, διεξήχθη σε ένα πλαίσιο τουλάχιστον ασαφές και ιδιότυπο. Για τη συμμετοχή στην εν λόγω διαδικασία, δεν ελήφθησαν υπόψη σημαντικές παράμετροι όπως η συνεπής νόμιμη λειτουργία, το υφιστάμενο προσωπικό, η ιστορία και η διαδρομή, η τεχνολογική επάρκεια αλλά και οι επενδύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Μοναδικό κριτήριο αποτέλεσε η πλειοδοσία ανάμεσα σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που για να συμμετέχουν στη διαδικασία πιστοποιηθήκαν (καταθέτοντας φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα) και έλαβαν σχετική έγκριση από το ελληνικό δημόσιο και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που έπρεπε να είναι συνεπείς απλώς και μόνο στην καταβολή μίας εγγυητικής επιστολής.Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα εξαντλήσουμε κάθε νομική οδό στην Ελλάδα και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, προκειμένου α διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας. [...] Το STAR συνεχίζει τη λειτουργία του, έχοντας διανύσει μια διαδρομή 23 ετών, με συνέπεια στο αρχικό όραμα δημιουργίας του, να αποτελέσει μια ηγετική επιχείρηση στην ελληνική αγορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σεβόμενη πάντοτε τους θεσμούς, τους κανόνες και την επιχειρηματική ηθική.

Στο σκοτάδι βρίσκονται οι 500 εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Το κανάλι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να πάρει μέρος στον διαγωνισμό. Ο ένας εκ των τριών μετόχων της εταιρείας που συμμετείχε στην διαδικασία με δυο διαφορετικές εταιρίες δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια γενικού περιεχομένου οπότε υπάρχει έντονη ανησυχία από τους εργαζόμενους για το εάν θα καταφέρουν να πάρουν πέρα από τα δεδουλευμένα των 4 μήνων και τις αποζημιώσεις τους – οι περισσότεροι μετρούν πάνω από 20 χρόνια εργασίας-.

«Συρρικνώνεται ο χώρος στον οποίο μπορούμε να βρούμε εργασία ...Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και σύμφωνα με την επιθυμία της κυβέρνησης θα πρέπει να κλείσουν τα κανάλια που δεν έχουν άδεια, βλέπουμε ότι είναι δύσκολο να εξασφαλίσουμε μια θέση εργασίας.» δηλώνει στο CNN Greece o εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Mega, Πάνος Τουμάσης και συμπληρώνει:

«Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην διαδικασία διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας μέσα από δικαστικές οδούς καθώς υπάρχει και ο σοβαρός κίνδυνος κυριολεκτικά το αμέσως επόμενο διάστημα να βρεθούμε εκτός εργασίας, χωρίς αποζημίωση. Όλοι εμείς οι 500 εργαζόμενοι στο μεγάλο κανάλι.»

Μετά από αυτές τις εξελίξεις στον ηλεκτρονικό τύπο, αύριο θα συνεδριάσει το Διασωματειακό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η πρόταση που υπάρχει είναι να προχωρήσουν όλα τα μέσα από κοινού σε 24ωρη απεργία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ