ΕΛΛΑΔΑ

Το τριήμερο «πόκερ» για τις τηλεοπτικές άδειες

Το τριήμερο «πόκερ» για τις τηλεοπτικές άδειες

Τρεις ολόκληρες μέρες η ελληνική κοινωνία κάλλησε τις τηλεοράσεις περιμένοντας να μάθει ποιοι θα ήταν οι τέσσερις που θα πλειοδοτούσαν και θα έπαιρναν τηλεοπτική άδεια.

Η διαδικασία που στήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης θύμιζε κάτι μεταξύ ρώσικης ρουλέτας και πόκερ με τους οκτώ «παίκτες» να επιδίδονται σε παιχνίδι για γερά νεύρα.

Δύο πράγματα γνωρίζαμε από πριν:

  1. ότι τις 4 άδειες θα τις έπαιρναν αυτοί που θα έδιναν τα περισσότερα χρήματα
  2. ότι για το ίδιο «προϊόν» κάποιοι θα έδιναν πολύ μεγαλύτερο αντίτιμο

Το πρώτο όμως δεν ήταν ακριβώς έτσι όμως. Πολλοί αναρωτήθηκαν για το παράδοξο ένας διεκδικητής (Άλφα) να δίνει περισσότερα λεφτά από άλλους (Σκάι, Καλογρίτσας) και όμως να μην παίρνει την άδεια. Η εξήγηση είναι απλή και αφορά τον τρόπο της διαδικασίας.

Βάσει αυτής η αφετηρία για κάθε άδεια ήταν τα 3 εκατομμύρια ευρώ ενώ σε κάθε γύρο η Επιτροπή μπορούσε να ανεβάσει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Εν συνεχεία οι οκτώ ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να αποδεχθούν τη νέα τιμή και να μείνουν στο παιχνίδι ή να «πάνε πάσο» και να περιμένουν μία επόμενη άδεια. Τελικώς, έμεναν δύο φιναλίστ για κάθε άδεια, χωρίς να γνωρίζουν τον αντίπαλό τους και κατέθεταν κλειστές προσφορές για το τελικό τίμημα.

Η πρώτη άδεια

Σύμφωνα με την Καθημερινή. για την πρώτη άδεια δόθηκε μάχη μεταξύ ΣΚΑΙ, Καλογρίτσα και Alpha καθώς οι υπόλοιπες προσφορές ήταν αρκετά πιο χαμηλές.

Ο κ. Κοντομηνάς πήγε πάσο στα 31 εκατ. ευρώ και έτσι ο 'τελικός' έγινε υπόθεση μεταξύ ΣΚΑΙ και Καλογρίτσα με τελικό νικητή τον όμιλο του κ. Αλαφούζου.

Η δεύτερη άδεια

Χωρίς να γνωρίζουν ποιος ήταν ο νικητής του πρώτου γύρου (μόνο η πλευρά Καλογρίτσα ήξερε ότι με 40 εκατ. δεν πήρε την πρώτη άδεια) οι έξι εναπομείναντες παίκτες διεκδίκησαν την δεύτερη άδεια. Ο γύρος εξελίχθηκε σε μάχη Καλογρίτσα – Μαρινάκη με τον πρώτο να κερδίζει καθώς είχε το πλεονέκτημα της γνώσης ότι στον προηγούμενο γύρο είχε χάσει με προσφορά 40 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, ανέβασε την προσφορά του κατά 10,6 και υπερίσχυσε του προέδρου του Ολυμπιακού ο οποίος μη έχοντας αντίστοιχη εμπειρία, αύξησε το ποσό κατά 6 εκατομμύρια και ηττήθηκε.

Η τρίτη άδεια

ΑΝΤ1 και Μαρινάκης μονομάχησαν για την τρίτη άδεια με το ποσό να «κλειδώνει» στα 52.5 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος του κ. Κυριακού έκανε την μεγαλύτερη προσφορά και εξασφάλισε την πιο ακριβή άδεια με 75.9 εκατ. ευρώ .

Η τέταρτη άδεια

Ιβάν Σαββίδης, Alpha και Μαρινάκης συγκρούστηκαν για την τελευταία άδεια με τον Alpha να εγκαταλείπει στα 61 εκατομμύρια, τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ να δίνει μηδενικές προσφορές και να παραμένει στα 61.5 εκατ. ευρώ και τον Βαγγέλη Μαρινάκη να κερδίζει την πολυπόθητη άδεια με προσφορά 73,8.

Όπως φάνηκε πάντως από την διαδικασία τόσο ο Star όσο και η κυπριακή εταιρία δεν είχαν πρόθεση να ακολουθήσουν τους ρυθμούς των υπολοίπων και έμειναν εκτός παιχνιδιού από νωρίς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ