ΕΛΛΑΔΑ

Οι μαθητές επιστρέφουν στη Βίλα Αμαλία

Οι μαθητές επιστρέφουν στη Βίλα Αμαλία
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Έπειτα από 42 χρόνια οι μαθητές επιστρέφουν στη Βίλα Αμαλία, στο ιστορικό κτίριο επί της συμβολής των οδών Αχαρνών και Χέυδεν που στέγασε το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων, και βρισκόταν υπό κατάληψη μεταξύ 1999-2012.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, την ερχόμενη Δευτέρα, οι περίπου 180 μαθητές (παιδιά μεταναστών κατά 60% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις καθηγητών τους) θα παρακολουθούν τα μαθήματά τους στη νέα σχολική μονάδα που πήρε το όνομα «2ο Λύκειο – Θόδωρος Αγγελόπουλος». Ο σπουδαίος σκηνοθέτης ήταν απόφοιτους του 2ου Γυμνασίου.

Το εμβληματικό για την περιοχή της Βικτώριας κτίριο ανακατασκευάστηκε πλήρως. Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» οι εργασίες διήρκησαν 2,5 χρόνια, υπό τη διεύθυνση Σχολικών Κτιρίων του Δήμου Αθηναίων, αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ και ίδιους πόρους από τα δημοτικά ταμεία συνολικού ύψους 3,1 εκατ. ευρώ.

Με τις παρεμβάσεις ενώθηκαν στο ημιυπόγειο και στους δύο ορόφους τα δύο όμορα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια. Προαύλιο, είναι η κοινή τους αυλή. Η εξωτερική πρόσοψη διατηρήθηκε ενώ οι σκαλωσιές αναμένεται να αφαιρεθούν το Σάββατο, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αντι-γκράφιτι. Προσεχώς θα τοποθετηθούν και μπασκέτες.

Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για ένα «έργο – κόσμημα για όλη τη γειτονιά» φιλοδοξώντας ότι θα ευνοήσει την τοπική μικροοικονομία.

«Η ιστορία προχωράει. Έχουμε ένα σχολείο - καμάρι και θα συνεχίσει να είναι ανοιχτό στη γειτονιά. Θα δείτε τις δράσεις προσεχώς» προανήγγειλε η αντιδήμαρχος Παιδείας, Μαρία Ηλιοπούλου.

Η κατάληψη του κτιρίου ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου 1990. Το όνομα δόθηκε από τους τότε νέους ένοικους που είχαν εκδιωχθεί λίγο καιρό νωρίτερα από άλλη στεγαστική κατάληψη στη λεωφόρο Αμαλίας. Με τη ρητορική ότι το κτίριο μετατράπηκε σε «άντρο ανομίας» όπως το είχε αποκαλέσει ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, το κτίριο εκκενώθηκε από την αστυνομίας στις 20 Δεκεμβρίου 2012, έπειτα από ανώνυμη καταγγελία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ