ΕΛΛΑΔΑ

Ωραιόκαστρο: Όχι στα προσφυγόπουλα με «άρωμα» ρατσισμού

Ωραιόκαστρο: Όχι στα προσφυγόπουλα με «άρωμα» ρατσισμού
EUROKINISSI/ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Την αντίδραση μέρους της τοπικής κοινωνίας του Ωραιοκάστρου προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ενταχθούν στα σχολεία της περιοχής τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Επισήμως ως αιτία της αντίδρασης φέρεται να είναι η ανησυχία για την μετάδοση ασθενειών. Εντούτοις, από πολλές πλευρές εκφράζεται η άποψη ότι στην περιοχή επικρατούν ακραίες ρατσιστικές νοοτροπίες. Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «ακατανόητες» αυτές τις συμπεριφορές ενώ κάποιοι από τους γονείς δεν δίστασαν να θέσουν ακόμη και ζήτημα θρησκευτικών διαφορών.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 1ου και του 5ου Δημοτικού Σχολείου μίλησαν στο CNN GREECE και υποστήριξαν ότι ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους καθώς, όπως λένε, τα προσφυγόπουλα ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε έκτακτη συνέλευση στο 5ο δημοτικό σχολείο και οι γονείς αποφάσισαν να κάνουν μέχρι και κατάληψη στο κτίριο προκειμένου να μην υλοποιηθεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

«Ενημέρωσα τους γονείς για το ότι δεν υπάρχει πλήρως υγειονομική κάλυψη και προστασία. Στο τέλος της συνέλευσης αποφασίστηκε από τους γονείς, να υιοθετηθεί η απόφαση του δήμου Ωραιοκάστρου, η οποία έλεγε να δημιουργηθούν ανεξάρτητες σχολικές μονάδες έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα», δηλώνει στο CNN GREECE ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου, Νίκος Κορίτσης.

Ο δήμος Ωραιοκάστρου αντιπροτείνει στην πολιτεία να δημιουργηθούν χώροι διδασκαλίας μέσα στα κέντρα φιλοξενίας.

Πρόταση με την οποία δηλώνουν συμφωνούν οι γονείς και των παιδιών και στα δύο σχολεία. Μάλιστα η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου δημοτικού, Φωτεινή Κίτσιου θέτει ως πρόβλημα στην συνύπαρξη των παιδιών εκτός από τις λοιμώξεις και το διαφορετικό θρήσκευμα. Συγκεκριμένα λέει:

«Απειλούνται από τις λοιμώδεις ασθένειες, από φυματίωση, ηπατίτιδα, ελονοσία,[...] Ερχόμενα εδώ και εκείνα μπορεί να μην νιώθουν καλά γιατί υπάρχει και το θρησκευτικό κομμάτι. Είναι παιδιά που έχουν μεγαλώσει διαφορετικά με άλλη νοοτροπία.»

Οι γονείς των μαθητών που φοιτούν στα δύο σχολεία λένε ότι δεν είναι ρατσιστές αλλά θέλουν να προστατέψουν τα παιδιά τους. Τονίζουν μάλιστα πως όσα είναι μέχρι την ηλικία των 8 ετών δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της φυματίωσης.

« Εγώ όταν έστειλα τα δικά μου παιδιά στο σχολείο η πολιτεία μου έθεσε ως όρο και προϋπόθεση να καταθέσω το βιβλιάριο των παιδιών μου στο διευθυντή του σχολείου. Στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών, θα πρέπει ό,τι ισχύει για το δικό μου το παιδί να ισχύει και για τα παιδιά των προσφύγων, δεν είναι ρατσιστικό» λέει στο CNN GREECE, ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και αποφασισμένοι για ακραίες αντιδράσεις είναι και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 1ου δημοτικού σχολείου.

«Από τους 138 ψήφους οι 136 αποφάσισαν την μη ένταξη στην σχολική μας μονάδα, σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Δηλαδή εάν θέλουν να φέρουν αυτά τα παιδάκια χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, δεν θα τα δεχτούμε στο σχολείο μας. Θα κάνουμε μέχρι και κατάληψη», δηλώνει στο CNN GREECE η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου δημοτικού, Φωτεινή Κίτσιου.

Σε κακή ενημέρωση και προκατάληψη, απέδωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου για τη μη ένταξη των παιδιών των προσφύγων στo σχολείο.

«Είναι ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά. Είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών- στη χώρα μας. Τέτοια φαινόμενα πράγματι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», δήλωσε ο κ. Φίλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

O υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι τα προσφυγόπουλα θα ενταχθούν ναι μεν στα σχολεία αλλά όχι στα ίδια τμήματα με τα άλλα παιδιά. Το σχέδιο του υπουργείου όπως είπε είναι να μπουν στο σύστημα σταδιακά.

«Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα· τα παιδάκια, τα προσφυγόπουλα θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής, θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν τους δασκάλους τους. Θέλουμε να παίξουν με τα παιδιά, τα Ελληνοπούλα σιγά σιγά και αργότερα θα ενταχθούν στις σχολικές αίθουσες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στον χώρο -όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους- του σχολείου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Κάλεσε μάλιστα τους γονείς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου «να ξανασκεφτούν αυτή την απόφασή τους» καθώς, όπως τόνισε, «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αντιθέτως είναι ομορφιά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ