ΕΛΛΑΔΑ

«Ναι» στην φιλοξενία 2.000 προσφύγων στην Κρήτη αποφάσισαν οι δήμοι του νησιού

«Ναι» στην φιλοξενία 2.000 προσφύγων στην Κρήτη αποφάσισαν οι δήμοι του νησιού
Φωτογραφία αρχείου από την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2016 και τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ενημέρωση για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης (Περίοδος 2015-2019)». Στη φωτογραφία ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

«Ναι» στην προσωρινή φιλοξενία 2.000 προσφύγων στην Κρήτη, αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) του νησιού, που συνεδρίασε στο Ηράκλειο.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, αντιπεριφερειάρχες, καθώς και βουλευτές του νησιού πλην αυτών της ΝΔ, οι οποίοι είχαν δηλώσει με επιστολή τους από χθες ότι δεν θα πάρουν μέρος.

Κατά την μακρά συνεδρίαση, οι περισσότεροι δήμαρχοι της Κρήτης εκτίμησαν και αποφάσισαν πως το καλύτερο σενάριο είναι οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε σπίτια, αλλά και ξενοδοχεία, παρά να δημιουργηθούν ειδικές δομές.

Επίσης, συζητήθηκε η κατανομή των προσφύγων και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με τους δημάρχους του νησιού να αποφασίζουν αναλογική κατανομή με πληθυσμιακά κριτήρια.

Ακόμα, αποφασίσθηκε η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα ζητήσει απαντήσεις σχετικά με το συνολικό ζήτημα και για όσα σημεία δεν έχουν αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση, ως προς το σχέδιο της φιλοξενίας προσφύγων.

Την επιτροπή αυτή συγκροτούν, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Χανίων Τάσος Βάμβουκας, Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης και Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ