ΕΛΛΑΔΑ

Αποσύρεται η επίμαχη διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού για την επένδυση στο Ελληνικό

Αποσύρεται η επίμαχη διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού για την επένδυση στο Ελληνικό

Αποσύρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για την κύρωση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού, η διάταξη που πρότεινε το υπουργείο Πολιτισμού να ενσωματωθεί, σύμφωνα με την οποία τα σχέδια αξιοποίησης του ακινήτου θα έπρεπε να φέρουν την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού.

Η επίμαχη προτεινόμενη από το υπουργείο Πολιτισμού η διάταξη γέννησε νέα ερωτήματα και αμφιβολίες για την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει η μεγάλη επένδυση η οποία αναλύεται με νούμερα και στοιχεία και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου

Η έγκριση της σύμβασης για το ελληνικό αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της εν εξελίξει αξιολόγησης και στο κείμενο που είχε αποσταλεί στους θεσμούς δεν υπήρχε η επίμαχη προτεινόμενη διάταξη.

Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν κρατάμε «κρυφούς άσσους στο μανίκι»

Σε ανακοίνωση για το θέμα στην οποία κάνει λόγο για «ανεξάρτητη διάταξη» προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού

« Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό και προς αποφυγή στρεβλώσεων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Η προτεινόμενη διάταξη που δεν εισάγεται στη Βουλή, είναι ανεξάρτητη από το Νομοσχέδιο για την κύρωση της Σύμβασης για το Ελληνικό, το οποίο υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά, γεγονός που προφανώς αγνοούν όσοι συντονισμένα ξιφουλκούν εναντίον της κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές αποσκοπεί τόσο στην έγκαιρη υλοποίηση των επενδύσεων, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, «κρυφούς άσους στο μανίκι» ή αιφνιδιασμούς, όσο και στη διασφάλιση της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τι ανέφερε η προτεινόμενη διάταξη του υπουργείου Πολιτισμού:

«Το προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά κατά το άρθρο 2 του ν. 4062/2012 καθώς και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται στο στάδιο της εφαρμογής του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης κατά το άρθρο 3 του ίδιου νόμου, υπογράφονται και από τον Υπουργό Πολιτισμού, κατόπιν διαβίβασης από το Γραφείο Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών των κατά περίπτωση απαιτούμενων μελετών και γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι αποφάσεις αυτές επέχουν θέση έγκρισης κατά την έννοια των άρθρων 10 (παράγραφοι 3 και 4), 12, 13, 14, 15, 16 και 17 του ν. 3028/2002 (Α’ 153), για έργα και δραστηριότητες που εκτελούνται πλησίον μνημείων ή εντός αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, καθώς και για κάθε επέμβαση ή αλλαγή χρήσης σε ακίνητα μνημεία ή στο περιβάλλον τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ