ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσιο: Καταργούνται 1.040 κλάδοι για την κινητικότητα

Δημόσιο:  Καταργούνται 1.040 κλάδοι για την κινητικότητα
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Τον Γόρδιο δεσμό του πολυδαίδαλου κλαδολογίου στον δημόσιο τομέα επιχειρεί να λύσει ομάδα εργασίας που έχει συστήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια για την κινητικότητα των υπαλλήλων.

Σκοπός της ομάδας εργασίας, που έχει συσταθεί με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, είναι να καταγράψει και να αναμορφώσει το κλαδολόγιο του Δημοσίου, στο οποίο καταγράφονται 1.440 κλάδοι, ενώ θα προτείνει και την αναμόρφωση και τη συγχώνευση των κλάδων, ώστε αυτοί να μειωθούν πιθανότατα σε 400.

«Η απλοποίηση των κλάδων από την υπερβολική εξειδίκευση, στη γενίκευση, θα αποτελέσει φάρμακο για την αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους», ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλώντας στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής.

Τόνισαν δε πως στην περίπτωση που μία υπηρεσία ζητάει συγκεκριμένο υπάλληλο, στο πλαίσιο της «κινητικότητας», είναι πιθανό να πρέπει να ξεπεραστούν δεκάδες εμπόδια, μόνο και μόνο από τον κλάδο και την ειδικότητα της θέσης που είναι κενή.

Για παράδειγμα, εάν στην κινητικότητα ζητηθεί από μια υπηρεσία υπάλληλος που ανήκει στον κλάδο ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού, τη συγκεκριμένη θέση δεν μπορεί να την καλύψει εργαζόμενος που ανήκει στον κλάδο ΔΕ Διοικητικού Γραμματέα, λόγω γραφειοκρατίας, παρά το γεγονός ότι κάνουν την ίδια δουλειά.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφοράς σε... παράξενους κλάδους που υπάρχουν στο δημόσιο, με την επισήμανση ότι οι εργασίες που καλούνται να υλοποιήσουν οι υπάλληλοι των συγκεκριμένων κλάδων, στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιούνται σήμερα από εξωτερικούς προμηθευτές του Δημοσίου ή συμβασιούχους.

Οι... παράξενοι κλάδοι του δημοσίου

Σημειωτής: Ο καταμετρητής των κοντέινερ στα λιμάνια

Παγιδοθέτης: Ειδικότητα που αξιοποιείται από τις Περιφέρειες για τον έλεγχο του πληθυσμού του δάκου στα ελαιόδεντρα.

Στασιάρχης: Ο ειδικός στη διαμόρφωση στάσεων στις διαδρομές των μέσων σταθερής τροχιάς ή ακόμα και ο σταθμάρχης.

Σπερματεγχύτης: Ο ειδικός σταβλίτης που βοηθά στην αναπαραγωγή κυρίως των βοοειδών.

Μετρ: Αφορά τους υπεύθυνους της κουζίνας, όμως στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος κλάδος δεν έχει κανέναν εργαζόμενο.

Κατασκευαστής ιχαρίων: Ο δημιουργός πατρόν και καλουπιών. Πρόκειται για κλάδο που έχει αναπτυχθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αφορά στην κατασκευή παπουτσιών ή στολών.

Τσιγκογράφος: Ειδικότητα που αφορά στην διαδικασία της τυπογραφίας στο στάδιο της διαμόρφωσης του τσίγκου πριν από την εκτύπωση.

Σαπουνοποιός: Ειδικότητα που αφορά τεχνίτες στην κατασκευή σαπουνιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ